Kenguri imaju „ekološki“ probavni trakt zbog čega savetnik australijske vlade za pitanja klimatskih promena poziva da se umesto drugog mesa jede kengurovo.

Naime, probavni trakt ovaca i krava proizvodi velike količine metana, koji utiče na globalno otopljavanje. Životinje ga izbacuju u atmosferu prilikom varenja hrane. Zbog toga je Ros Garno pozvao sunarodnike da smanje potrošnju govedine i jagnjetine kako bi se spasila naša planeta i da pređu na šnicle od kengura.

Garno je u novom izveštaju o posledicama globalnog otopljavanja naveo podatak da organizam kengura prilikom varenja uopšte ne proizvodi metan. On je predvideo moguću promenu u navikama i farmera i potrošača mesa nakon eventualnog aktiviranja nacionalnog sistema kvota za emisiju štetnih gasova u Australiji, koji bi, kako navodi, trebalo uvesti već 2010. godine. U okviru tog sistema, vlasnici zemljišta, odnosno poljoprivrednici koji ga koriste, morali bi da kupuju dozvole za emitovanje štetnih gasova sa svojih imanja i plaćaju kazne ukoliko premaše propisane kvote zagađenja.

„Čovek je u Australiji prisutan preko 60.000 godina, a kenguri su uvek bili glavni izvor mesa za lokalno stanovništvo i ponovo bi mogli da postanu veoma važni“- kaže Garno za Bi – Bi – Si. Međutim, kengur je u Australiji nacionalni simbol i njegovo korišćenje u ishrani doživljava se kao vrlo kontroverzno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari