Ekološki ustanak: Dajte plate zaposlenima, nemojte da se Apoteke Beograd pretvore u kockarnice 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Ekološki ustanak apeluje na nadležne da se u što hitnijem roku u ustanovi Apoteka „Beograd“ obezbede uslovi koji će dalje omogućiti da ista nesmetano obavlja svoju delatnost.

To znači da se pre svega, zaposlenima u ustanovi redovno isplaćuju zarade, koje već mesecima unazad značajno kasne i ugrožavaju im egzistenciju.

„U suprotnom, ustanova od koje direktno zavisi zdravlje mnogih Beograđana ostaće bez kadra i kao takva biti „lak plen“ lovaca u privatizacijskom mulju. Zato je potrebno da Republički fond za zdravstveno osiguranje i grad Beograd, kao osnivač Ustanove, što pre nađu održivo rešenje koje bi Apoteku „Beograd“ ostavilo u rukama Beograđana, a zaposlenima garantovala sva radna prava“, navodi Ekološki ustanak.

Kako dodaju, ukoliko se već sa sistema „rabata“ od kojeg se Ustanova stabilno finansirala, prešlo na sistem „tendera“ na koji način je ona direktno postala zavisna od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, onda Fond i grad Beograd, moraju što pre pronaći način da Apoteka „Beograd“ od svog rada može biti samoodrživa kao što je to bio slučaj pre promene sistema finansiranja.

“Ekološki ustanak zahteva od nadležnih organa krivičnog progona da se temeljno i efikasno ispitaju navodi o finansijskim zloupotrebama vršenim od strane bivše direktorke Ustanove, Jasmine Baletić. Istina je da se objekti Apoteka „Beograd“ nalaze na atraktivnim lokacijama, ali ćemo kao i do sada, učiniti sve da oni i dalje budu korišćeni u javnom interesu, a ne da se u njih ubacuju ruleti i slot aparati”, zaključuje Ekološki ustanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari