Ekološki ustanak: Vlada vraća projekat Jadar i Rio Tinto 1ilustracija foto: F.S./ATAImages

Ekološki ustanak saopštio je danas da je Vlada Srbije, usvajanjem Uredbe o utvrđivanju Prostorenog plana područja posebene namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita, omogućila kompaniji Rio Sava da podnese zahtev za izradu Studije o uticaju na životnu sredinu projekta Jadar.

U saopštenju Ekološki ustanak tvrdi da je Vlada prekršila Ustav Srbije jer nema ovlašćenja da utvrđuje mineralnu politku Srbije, za šta je nadležna Skupština Srbije kroz donošenje Strategije upravljanja mineralnim i drugim resursima, koja je još u fazi izrade.

Ekološki ustanak navodi da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine obavestilo javnost da je kompanija Rio Sava podnela zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o uticaju na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacija ležišta litijuma i bora „Jadar“.

Odlukom Ustavnog suda od 11. jula rečeno je da se njome „ne oživljava Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar“, ali je Vlada Srbije i pored toga, prema oceni Ekološkog ustanka, 16. jula donela novu neustavnu Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju Prostorenog plana područja posebene namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita.

Time je Vlada Srbije ponovo vratila u pravni poredak prostorni plan posebne namene i omogućila kompaniji Rio Sava da podnese zahtev za određivanja obima i sadržaja Studije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari