Udar uragana Ajrin na istočnu obalu SAD naneo je manje štete nego se strahovalo, što je dobra vest za rovitu američku privredu. Šteta koju je nepogoda zadala osiguranoj imovini verovatno će biti između dve i tri milijarde dolara, a ukupni gubitak će po svoj prilici izneti oko sedam milijardi dolara, ocenila je juče konsultantska firma Kinetik.


Obe brojke su niže od očekivanja, što ukazuje da uragan, koji je u Njujorku registrovan samo kao tropska oluja, ne predstavlja veću opasnost za godišnji učinak privrede SAD od 14.000 milijardi dolara. Neki ekonomisti kažu da će, kao i prilikom ranijih uragana i zemljotresa, oporavak od udara nepogode pomoći ubrzanju ekonomskog rasta u narednim mesecima.

Potražnja za građevinskim popravkama mogla bi, na primer, da pomogne posrnuloj građevinskoj industriji. „Ajrin je ostavila neka mesta u modricama, ali nije zadala ekonomski nokaut,“ kaže Rajan Svit, ekonomista u agenciji Mudis. Njujorška berza juče je bila otvorena na vreme. Gradonačelnik Majkl Blumberg ukinuo je nalog za evakuaciju donjeg Menhetna, a avionske kompanije planirale su da nastave da lete sa aerodroma na istočnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari