Bivši zamenik američkog ministra odbrane Robert Prenger je izjavio da Džon Mekejn i Barak Obama imaju gotovo identične poglede na Gruziju i dosta zajedničkog prema Balkanu. „Može se postaviti pitanje koliko i da li će nova administracija ostati dosledna odluci o priznanju Kosova, ili ne pod nekim spoljnim pritiscima, recimo Rusije, za šta za sada nema indikacija“, rekao je on za Glas Amerike.

Bivši zamenik američkog ministra odbrane Robert Prenger je izjavio da Džon Mekejn i Barak Obama imaju gotovo identične poglede na Gruziju i dosta zajedničkog prema Balkanu. „Može se postaviti pitanje koliko i da li će nova administracija ostati dosledna odluci o priznanju Kosova, ili ne pod nekim spoljnim pritiscima, recimo Rusije, za šta za sada nema indikacija“, rekao je on za Glas Amerike. „U pogledu Balkana imate dosta zajedničkog u stavovima. Moje mišljenje je da nova administracija najverovatnije neće odstupiti od podrške nezavisnosti Prištine“, rekao je Prenger. „Taj region je sada od periferne važnosti i nije u centru američke spoljne politike. U svakom slučaju u pogledu Balkana, Srbije i Kosova, verujem da će SAD u budućnosti u većoj meri slediti stavove EU“, zaključio je Prenger.

Mekejn je rekao svojim pristalicama u Viskonsinu da priznaje da je ekonomija Sjedinjenih Država u teškoćama, ali da je njegov ekonomski plan bolji od programa Demokratske stranke senatora Obame.
– Zadržaću niske poreze i dodatno ih smanjiti tamo gdje mogu, dok će ih moj protivnik povećati. Otvoriću nova tržišta za našu robu i usluge. Moj protivnik će ih zatvoriti. Smanjiću vladine izdatke, dok on želi da ih poveća. Moja smanjenja poreza će otvoriti nova radna mjesta, a njegova povećanja poreza će ih ukinuti, naveo je Mekejn u svom vrlo direktnom govoru.
Stanje ekonomije Sjedinjenih Država došlo je u centar pažnje američke javnosti pošto je Sekretarijat za rad prošle nedelje objavio da je u avgustu ukinuto 84.000 radnih mjesta čime je stopa nezaposlenosti porasla na 6,1 odsto, što je najveći nivo u proteklih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari