Ekonomista na njivi 1

Do zvanja diplomiranog ekonomiste mladog Zrenjaninca Nemanju Rudana deli tek nekoliko ispita. I kad diplomira, Nemanja neće tražiti posao u nekoj banci, državnoj upravi ili osiguranju. Nemanja već zna da će stečeno znanje primeniti na poljoprivrednom gazdinstvu u Jankovom Mostu, selu u okolini Zrenjanina.

Svoju budućnost i to svetlu, ovaj 24-godišnjak vidi na njivi i u voćnjaku.

„Baba i deda u Jankovom Mostu imaju poljoprivredno gazdinstvo i već nekoliko godina, uz njihovu pomoć i podršku, ja se na zemlji bavim povrtarstvom i voćarstvom. Odlučio sam se da se bavim proizvodnjom belog luka jer za njim postoji potražnja u kontinuitetu i beli luk ima obezbeđen plasman. Što se tiče voćarstva, imamo voćnjak sa oko 1000 stabala kruške vilijamovke. I krušku je lako plasirati i zato smo se odlučili baš za ovu voćku“, ističe Nemanja kom su u poslu najveća pomoć brat Milan, baba i deda.

Nemanja je, kako kaže, još dok je bio đak srednje ekonomske škole, shvatio da uz pomoć matematike odnosno ekonomije može da unapredi rad na porodičnom gazdinstvu.

„Poljoprivreda ima mnogo potencijala a ja jako verujem u mala porodična gazdinstva, od kojih se, uz pametno ulaganje i ekonomisanje, može lepo živeti, kao što je to slučaj u celom svetu. Kulture navodnjavamo, jer bez toga roda nema. Ima još prostora za unapređenje proizvodnje“, kaže Nemanja.

Svoje proizvode uglavnom plasira veleprodajama i već ima razvijenu mrežu otkupljivača u Zrenjaninu, Beogradu i Novom Sadu.

Ono što željno očekuje jeste usvajanje izmena Zakona o prodaji sa kućnog praga.

„Sadašnji zakon ima dosta ograničenja koja bi izmenama trebalo da se uklone i da proizvođačima olakšaju prodaju sa kućnog praga ne samo sirovine nego i poluproizvoda, kao što je, na primer, beli luk u prahu,“,kaže Nemanja.

Kada se to dogodi, Nemanja planira proširenje gazdinstva a razmišlja samo o povrtarstvu i voćarstvu, jer, kaže, klasično ratarstvo rezervisano je za velike sisteme.

Diploma ekonomiste mnogo će mu pomoći da posao zaokruži.

„Siguran sam da je danas lakše nešto proizvesti nego prodati. Tu će mi znanje iz ekonomije mnogo pomoći ali svoju budućnost vezujem za porodično gazdinstvo, selo i poljoprivredu“, kaže Nemanja Rudan, ekonomista i poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina.

Jankov Most je, inače, jedno od sela na teritoriji grada Zrenjanina sa najmanje stanovnika. Mladi masovno napuštaju selo, koje je od grada udaljeno tek 15-tak minuta vožnje. Procene su da u selu, „na spavanju“ kako se to kaže, trenutno ima manje od 500 stanovnika.

Nadu da će selo, sa većinskim stanovništvom rumunske nacionalnosti, ponovo oživeti daju primeri kao što je Nemanja Rudan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari