Protivnici ratifikacije Lisabonskog ugovora u Irskoj pokrenuli su kampanju u pokušaju da ubede glasače u toj državi da na ponovljenom referendumu zakazanom za 2. oktobar ne podrže sporazum o reformama EU. Inicijatori kampanje tvrde da će radnici ukoliko podrže Ugovor biti u još goroj poziciji. Analitičari ocenjuju da evroskeptici kao adut koriste aktuelnu ekonomsku krizu u zemlji.

Nasuprot tome, vlada u Dablinu naglašava da Irska neće biti kadra da prevaziđe finansijske probleme izazvane najozbiljnijom recesijom u svetu bez pomoći Evropske centralne banke i Brisela. Ipak, protivnici Ugovora, predvođeni strankom Šin Fejn i Socijalističkom partijom, smatraju da će nakon usvajanja sporazuma Dablin biti prinuđen da smanji socijalna davanja, u cilju usklađenja budžetskog deficita s evropskom granicom, koja iznosi tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Potpredsednica Šin Fejna Meri Lu Mekdonald izjavila je da će vlada u svakom slučaju doneti odluku da sprovede u delo fiskalna smanjenja i ocenila da stavovi Dablina nisu u skladu s načelom o slobodnoj konkurenciji na tržištu, koje zagovaraju sporazumi Unije. Ipak, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Iraca podržava ratifikaciju Ugovora, ali da nije zadovoljna merama koje vlada sprovodi u cilju prevazilaženja problema radnika i nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari