Ekonomsko-trgovinska škola u Požarevcu usvojila je gotovo sve standarde funkcionisanja sličnih obrazovnih ustanova u Evropi. Naime, ova škola je nedavno započela saradnju sa školom „Robert Gerwig“ iz grada Singena u Nemačkoj. Radi bližeg upoznavanja i dogovora oko konkretnih oblika saradnje posetili su kolege u Nemačkoj koji su protekle srede uzvratili posetu boraveći u Požarevcu. Bili su gosti škole i Gradske uprave.


Po rečima profesorke Ekonomsko-trgovinske škole, Vesne Životić, uspostavljena saradnja ima sve preduslove da bude uspešno nastavljena: – Prilikom posete specijalizovanoj školi u Nemačkoj, naši učenici i profesori razmenili su iskustva sa tamošnjim učenicima i profesorima, zatim, upoznali se sa obrazovnim sistemom Nemačke, stekli mnoge prijatelje… Ove godine, škola „Robert Gerwig“ iz Singena, uzvratila je posetu našoj školi. U Nemačkoj, obrazovni sistem podržava privreda, tako da država obrazuje one profile koji su neophodni privredi, a deca se zapošljavaju odmah po završetku školovanja, što je, nažalost, kod nas, još uvek nemoguće, istakla je profesorka Životić.

Nakon posete požarevačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi, u salonima Gradskog zdanja priređen je svečani prijem za učenike i profesore škole „Robert Gerwig“.

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole, Luka Šešum, izrazio je nadu da će se saradnja ove dve škole nastaviti, kao i to da će se uspešno razmeniti iskustva iz oblasti stručnog obrazovanja.

U ime grada Požarevca, goste je pozdravila zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić, napominjući da su ovakva druženja veoma korisna i prava prilika da se razmenjuju pozitivna iskustva između učenika i profesora. Ona je takođe izrazila nadu da će se, upoređivanjem sistema obrazovanja u našoj zemlji na primeru škole u Požarevcu i jedne razvijene škole u državi kakva je Nemačka, i te kako, doprineti razvoju školstva i pozitivnoj obrazovnoj praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari