Bi-Si. Sudeći prema navodima pisma upućenog vladi u Londonu, finansijske teškoće izazvaće porast broja krivičnih dela i netrpeljivost prema imigrantima.
Štaviše, u dokumentu se prognozira da će sve više Britanaca u budućnosti biti umešano u krijumčarenje benzina, alkohola i cigareta.

Bi-Si. Sudeći prema navodima pisma upućenog vladi u Londonu, finansijske teškoće izazvaće porast broja krivičnih dela i netrpeljivost prema imigrantima.
Štaviše, u dokumentu se prognozira da će sve više Britanaca u budućnosti biti umešano u krijumčarenje benzina, alkohola i cigareta. Među krivična dela koja će biti naročito izražena u narednom periodu spadaju pljačke privatne imovine i nasilni zločini, što se već dogodilo početkom devedesetih godina proteklog veka, za vreme ekonomske recesije. Predviđa se da će 2008. kriminalna stopa biti uvećana za sedam odsto, a situacija će se dodatno pogoršati 2009. U pismu se naglašava da će takva situacija najviše pogodovati snaženju rasizma i ultradesničarskih političkih opcija. Vlada u Londonu kazala je da taj dokument najverovatnije predstavlja samo okvirna razmišljanja ministarke unutrašnjih poslova Džeki Smit i da ostali zvaničnici u Dauning stritu nisu upoznati sa njegovim sadržajem.
Objavljivanje takvog dokumenta pogodovalo je britanskim konzervativcima koji smatraju da ekonomska stagnacija dovodi u opasnost bezbednost građana. Zvaničnik torijevaca Domik Griv kazao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije kadro da se izbori sa problemima u državi. Prema njegovim rečima, glavni krivac za lošu finansijsku situaciju jeste premijer Gordon Braun koji „loše upravlja ekonomijom“. Griv smatra da će zbog politike vlade u Londonu imati teškoća svi slojevi društva, ne samo najsiromašniji.
Ipak, britanski analitičari smatraju da vlada ne bi trebalo da oseća sram zbog objavljivanja dokumenta, budući da je odranije poznata veza između porasta kriminalne stope i ekonomske stagnacije. „Stiče se utisak da dokument nagoveštava da će se policija suočiti sa novim izazovima u narednih tri do četiri godine“, kazao je politikolog Ričard Garsajd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari