Lideri Sjedinjenih Država i Velike Britanije sastaju se danas u Vašingtonu, sa istom političkom glavoboljom – ekonomska kriza. Barak Obama ima podršku Gordona Brauna kada je rečo međunarodnom sporazumu o klimatskim promenama, a obojica lidera angažovana su i u pravcu ekonomskog ozdravljenja suočeni sa žestokim protekcionističkim raspoloženjem u svetu što bi moglo da gurne svet u dublji oblik ekonomske recesije.

Braun je prvi evropski lider koji će se sastati sa Obamom u Vašington, a imaće i čast da se obrati poslanicima oba doma američkog Kongresa. Svoj govor Braun će iskoristiti da ubedi američke političare da se saglase sa planom o „velikoj nagodbi“ na samitu G-20. Postoji strah da bi naredni samit zemalja Grupe – 20 u Londonu mogao da se pretvori u katastrofu pre svega kada je rečo sporu povodom trgovinske saradnje između starijih industrijskih zemalja i ekonomija u usponu, iz Azije i Latinske Amerike.

U članku za Sandej tajms, Braun je poznatom retorikom otkrio detalje agende uoči posete Vašingtonu. „Nema boljeg međunarodnog partnerstva u novojoj istoriji koje je poslužilo da svet bude bolji nego što su to specijalni odnosi između Britanije i SAD“. On je prizvao u sećanja jake veze između Londona u Vašingtona podsećajući na vremena krize tokom Drugog svetskog rata, perioda hladnog rata i nakon terorističkih napada 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari