Novoizabrani predsednik Barak Obama imenovao je juče svoj ekonomski tim i najavio da će uputiti poziv novom sazivu Kongresa da brzo usvoji masivni stimulativni paket za ozdravljenje ekonomije koji ima za cilj otvaranje 2.5 miliona radnih mesta do 2011. U pokušaju da obezbedi pomoći olakšice za Amerikance zabrinute za svoju budućnost, Obama je izneo ambicioznu inicijativu programa za javne radove, koji podrazumevaju izgradnju puteva i mostova, modernih škola i stvarnje alternativnih energetskih izvora.

Prema procenama ostalih demokrata i ekonomista, planovi Obame koštaće više od 700 milijardi dolara. Pre pobede na izborima 4. novembra, Obama je rekao da će pokušati da stvori stimulativni paket od 175 milijardi dolara. Iako je novi plan znatno skuplji, očekuje se da će on objediniti i Obamine predizborne ideje za otvaranje novih radnih mesta, korišćenje tehnologija prijateljski nastrojenih prema životnoj sredini i smanjenje poreza.

Visoki pomoćnici izjavili su da Obama želi da iskoristi demokratsku većinu u Kongresu na zasedanju 6. januara radi ukidanja poreza na niske i srednje zarade kao deo masivne vladine intervencije u cilju izvlačenje zemlje iz teške ekonomske krize.

„Nisu to samo koraci u cilju izvlačenja iz teške finansijske krize, rečje i o dugoročnim investicijama naše ekonomske budućnosti koje su toliko dugo ignorisane“, izjavio je Obama i upozorio Amerikance da bi stvari mogle biti još gore pre nego što se situacija popravi.

Visoki savetnik Obame Dejvid Akselrod potvrdio je da će Timoti Gejtner, predsednik njujorških federalnih rezervi, biti novi ministar finansija. Na ovu vest reagovao je i Volstrit, gde su skočile akcije na vest o imenovanju Gejtnera. U njegovom timu biće i Laurenc Samers, ministar finansija u vreme bila Klintona i bivši predsednik univerziteta Harvard, koji će preuzeti nacionalni ekonomski savet. Demokratski zvaničnici rekli su i da Obama planira da imenuje guvernera Novog Meksika Bila Ričardsona za ministra trgovine. Ričardson je u vreme administracije Klintona bio ambasador u UN, a kasnije i ministar za energetiku. Ekonomska trojka suočiće se sa ekonomskom krizom koja se produbljuje uprkos stotinama milijardi dolara hitnog novčanog paketa.

Sitigrupu pomoć od 20 milijardi dolara

Vašington – Akcije Sitigrupa na berzi skočile su juče za čak 50 odsto nakon što je američko ministarstvo finansija objavilo spasilački paket za najveću američku banku. Na osnovu odredbi sporazuma Ministarstvo će otkupiti 20 milijardi vredne akcije banke u zamenu za garancije za rizične aktive Sitigrupa vredne 306 milijardi dolara.

Plan su zajednički obelodanili Ministarstvo finansija, Federalne rezerve u federalna Depozitna koroporacija osiguranja nakon prošlonedeljnog potonuća vrednosti akcija ove banke za više od 60 odsto što je podstaklo strah u njen opstanak. U zajedničkom saopštenju navodi se da američka vlada preduzima neophodne akcije u cilju jačanja finansijskog sisitema i zaštite američke ekonomije. Prošle nedelje kompanija je objavila da otpušta 52.000 radnika u ekspoziturama širom sveta. Sitigrup banka veće je primila injekciju američke vlade od 25 milijardi dolara iz spasilačkog paketa vrednog 700 milijardi dolara. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari