Američka ekonomija nalazi se prva na listi agende republikanaca u trci za Belu kuću, dok se kandidati ove partije pripremaju za preliminarne izbore 15. januara u Mičigenu, zemlji pogođenoj sve većim brojem nezaposlenih i siromašnih.
Mit Rumni, kandidat za nominaciju republikanaca za predsednika SAD, rođen je i odrastao u Mičigenu i očajnički želi da osvoji ovu trku posle poraza u Ajovi i Nju Hempširu.

Američka ekonomija nalazi se prva na listi agende republikanaca u trci za Belu kuću, dok se kandidati ove partije pripremaju za preliminarne izbore 15. januara u Mičigenu, zemlji pogođenoj sve većim brojem nezaposlenih i siromašnih.
Mit Rumni, kandidat za nominaciju republikanaca za predsednika SAD, rođen je i odrastao u Mičigenu i očajnički želi da osvoji ovu trku posle poraza u Ajovi i Nju Hempširu. Suspendovao je kampanje u Južnoj Karolini i Floridi kako bi sve svoje resurse preusmerio na Mičigen.
Mekejn je izrazio nadu da će ponoviti uspeh iz Nju Hempšira gde je pobedio Mita Rumnija. Detroit, najnaseljeniji grad u državi Mičigen, sinonim je za američku automobilsku industriju, ali je suočen sa sve većom stopom nezaposlenosti koja iznosi 14 odsto, dok najmanje trećina stanovništva živi ispod granice siromaštva. Na predizbornom mitingu u Mičigenu Mekejn je priznao da je ekonomija umesto pitanja nacionalne bezbednosti izbila u vrh prioriteta. Ekonomisti upozoravaju da bi SAD ove godine mogle pasti u ekonomsku krizu. Posle nekoliko meseci negiranja, i predsednik Džordž Buš priznao je prošle nedelje da bi zemlja mogla upasti u krizu.
Nedavna istraživanja javnog mnjenja iz Mičigena pokazuju da se očekuje tesna borba između Mekejna i Rumnija, mada bi i Hakbi, koji vodi u istraživanjima u Južnoj Karolini gde se održavaju izbori 19. januara, mogao da ostvari izuzetan uspeh u Mičigenu i privuče biračku klijentelu iz redova evangelista i socijalnih konzervativaca i u ruralnim i gradskim sredinama. Uprkos bogatstvu Rumnija koje mu omogućava da prosto „istroši“ svoje rivale širom zemlje, ipak se on ni po čemu drugom ne razlikuje od svojih rivala. Tim iz kampanje Mekejna plaši se da bi veličina Mičigena i nedostatak direktnih kontakata s biračima mogao da naruši uspeh njihovog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari