Ako u noći između nedelje i ponedeljka američko-irski glumac Danijel Dej Luis dobije Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu „Linkoln” režisera Stivena Spilberga, biće prvi sineasta koji je po treći put dobio nagradu Američke filmske akademije u toj kategoriji. Po mnogima zasluženo, kako za rolu kojom oživljava lik američkog predsednika Abrahama Linkolna iz vremena Američkog građanskog rata, tako i za celokupni umetnički opus koji je sasvim atipičan.


Ovaj glumac nije glumio sve što mu je nuđeno, štaviše za 42 godine od svog filmskog debija, snimio je svega petnaestak filmova. Ali, zato se sa neverovatnom energijom unosio u likove koje je donosio na velikom ekranu. Mnogi bi rekli na neobičan, gotovo ekscentričan način: za rolu u filmu „Poslednji Mohikanac” učio je kako sam da opstane u prirodi, čak je derao kožu sa životinja; za ulogu u „Bandama Njujorka” šegrtovao je u mesari…

Stoga ne čudi što je tokom svoje karijere nizao nagrade, osim dva Oskara („Moje levo stopalo”, 1989; „Biće krvi”, 2007), čak četiri puta je bio laureat Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA nagrade je dobio, osim za iste filmove kao i Oskara, još i za „Bande Njujorka” i „Linkoln”). Tu je i „Zlatni globus” za „Biće krvi” i aktuelnog „Linkolna”, te brojne nominacije.

Ovaj pedesetšestogodišnjak (rođen je 29. aprila 1957 u Londonu) trudio se da drži medije i ostale znatiželjnike podalje od svoje privatnosti iako njegov životni put kao magnet privlači jer je u mnogim aspektima poput odlične filmske priče. Tako se, na primer, glumeći u londonskom Nacionalnom pozorištu mladih Šekspirovog Hamleta srušio jer je navodno ugledao duh svoga oca koji je umro dok je Luis bio mlad.

Prilikom posete dramaturgu Arturu Mileru povodom ekranizacije „Veštica iz Salema” upoznao je njegovu kćerku Rebeku Miler s kojom je ubrzo stupio u brak u kojem su izrodili dva sina, Rona i Kasela. Sa francuskom glumicom, Isabel Adjani sa kojom je bio u vezi u prvoj polovini devedesetih ima sina Gabrijela Kana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari