BUKUREŠT, 21.jula 2010.(Beta) – Danas je izvršena ekshumacija tela bivšeg rumunskog predsednika i njegove supruge Nikolae i Elene Čeaušesku da bi se ustanovilo da su baš oni sahranjeni na groblju Genčea u Bukureštu posle streljanja pre više od dvadeset godina.

Eksuhmaciju je tražio njihov sin Valentin jer je postojala sumnja da li su Nikolae i Elena tamo sahranjeni, pošto su streljani 25. decembra 1989. godine. Valentin je jedini u životu od troje dece koje je imao par Čaušesku.

Sumnja u mesto sahranjivajnja Čeaušeskovih je postojala zbog toga što je sahrana obavljena u tajnosti, preko noći, bez svedoka, a grobove su iskopali vojnici.

Valentin i Zoe, sin i kćerka para Čeaušesku, godinama su tražili ekshumaciju tela svojih roditelja, ali za to nisu dobili dozvolu. U međuvremenu je umrla Zoe, a pre nje je umro i njen brat Niko koji je godinama bio u zatvoru posle rumunske revolucije.

Konačno je danas izvršena ekshumacija kako bi stručnjaci Instituta za pravnu medicinu utvrdili da su u tim grobovima sahranjeni Nikolae i Elena Čeaušesku.

Direktor Instituta Dan Dermenđiu je izjavio danas da bi istraživanje moglo potrajati i šest meseci.

Komunistička diktatura Čeaušeskovih je pala 22. decembra 1989. kada se na trgu ispred bivšeg sedišta CK okupilo više od pola miliona Rumuna.

Pod pritiskom protesta, par Čeaušesku je bio primoran da pobegne helikopterom sa krova zgrade da ne bi bio linčovan, a konačno je bio otkriven i nakon jednog improvizanog suda streljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari