Na iznenađenje mnogih u zemlji, rumunski forezničari su juče ekshumirali kako se veruje posmrtne ostatke nekadašnjeg rumunskog diktatora Nikolaja Čaušeskua i njegove supruge Elene, ubijenih na božić pre 20 godina, na zahtev njihove dece ne bi li se utvrdilo da su baš oni sahranjeni na vojnom groblju Gencea na zapadu Bukurešta i tako otlonile sumnje ne samo porodice već i građana Rumunije.

Vest o eshumaciji, najnovijem razvoju događaja u petogodišnjem sudskom slučaju, odjeknula je u trenutku kada je većina Rumuna spavala. Zvaničnici su vrlo bro zatvorili groblje i sprečili pristup novinara koji su došli do glavnog ulaza. Pojedini Rumuni sumnjaju da je bračni par Čaušesku sahranjen.

Tim patologa i radnika na groblju rano u zoru izvršili su tajnu operaciju koja je trajala nekoliko sati. Uzeti su uzorci sa posmrtnih ostataka para Čaušesku, koji su potom stavljeni u plastičnu kesu i predati na analizu Institutu za pravnu medicinu. Kovčezi sa telima su potom ponovo zakopani.

„Blizu smo da saznamo istinu“, izjavio je Valentin Čaušesku, sin nekadašnjeg predsednika i prve dame. Prema navodima nadležnih biće potrebno šest meseci da se utvrdi tačan identitet sahranjenih. Prema izjavi Mirčea Opreana, zeta porodice Čaušesku koji je prisustvovao eshumaciji posmrtni ostaci predsednika u boljem su stanju od ostataka njegove supruge. Opreanova supruga Zoja Čaušesku, ćerka predsedničkog para, još je 2005. pokrenula sudski proces zbog sumnji da su njeni roditelji sahranjeni na tom groblju. Godinu dana kasnije Zoja je preminula od kancera, a njen brat Valentin je preuzeo slučaj.

Čaušesku je vladao Rumunijom gvozdenom pesnicom 25 godina pre nego je svrgnut s vlasti 22. decembra i ubijen tokom antikomunističkoih protesta 1989. tokom kojih je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari