Šest osoba je povređeno kada je došlo do eksplozije u selu Bare gde NIS Naftagas vrši istraživanja tla. Reč je o radnicima koji su radili na istraživanjima.

Pet osoba je teže povređeno, a dve su upućene u Beograd. Kod radnika koji su transportovani u Beograd došlo je do teže povrede potkolenog dela noge, odnosno bubnih opni i očne jabučice. Ostali teže povređeni biće zadržani na lečenju, rekao je direktor požarevačke bolnice dr Srećko Bosić. Niko od povređenih nije u životnoj opasnosti. Do nesreće je došlo prilikom postavljanja eksploziva. U Barama, na mestu akcidenta je odmah izvršen uviđaj, rekao je načelnik odseka za vanredne situacije u Požarevcu Goran Đorđević. On je kazao da još uvek nema ovlašćenja od ministarstva da iznosi bilo kakve podatke u vezi ove nesreće. Povređeni nisu u životnoj opasnosti, a detonacija nije izazvala ekološka zagađenja.

Prilikom eksplozije, Radnik M.T. (50) zadobio je prelom leve potkolenice i povredu mekih tkiva, ali nije životno ugrožen, dok su kod još jednog radnika konstatovane povrede oka, rečeno je Tanjugu u Vojno-medicinskoj akademiji. Drugi radnik J.S. primljen je na Očnu kliniku VMA.

Životna sredina nije ugrožena i nema ekoloških posledica, navodi se u saopštenju i precizira da je do incidenta došlo prilikom izvođenja geofizičkih radova pri kojima se koristi eksploziv, navodi se u saopštenju. Kompanija i nadležni organi trenutno sprovode detaljnu istragu o ovom događaju i utvrđuju sve činjenice u vezi sa njim, naveo je NIS. Do eksplozije je došlo na bušotini „KAC 1D“, gde radnici NIS Naftagas vrše istraživanje. Na lice mesta izašla je uviđajna ekipa Policijske uprave Požarevac, osnovni javni tužilac u Požarevcu i pripadnici lokalnog Sektora za vanredne situacije.

Krivična prijava zbog „teškog dela“

Požarevac – Požarevačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv S. J.(1954) iz Beograda, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Sumnja se da je S.J. , dok je obavljao dužnost minera prilikom vršenja geofizičkog ispitivanja terena u selu Bare kod Požarevca, aktivirao eksplozivno punjenje koje se nalazilo na površini zemlje umesto eksplozivnog punjenja u zemlji na dubini od 30-40 metra, kada su usled eksplozije povređena šest radnika ove firme. Nakon što su osnovni javni tužioclac u Požarevcu, uviđajna ekipa Policijske uprave Požarevac i Odseka za vanredne situacije kao i radnika Ministastva rudarstva i geofizičkog ispitivanja bušotina izvršili uviđaj, policija je protiv osumnjičenog radnika NIS-a podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari