Istražni sudija Osnovnog suda u Požarevcu odredio je Dejanu M. (25) iz Drmna kod Požarevca pritvor do 30 dana zbog sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i falsifikovanje isprave.

On je uhapšen prošle srede u kući svoje babe Radenke Trejkić (81) u Drmnu, kada su operativci SBPOK našli i zaplenili sedam kilograma plastičnog eksploziva pentrita, automatsko oružje i municiju. Dejan se na prvom saslušanju branio ćutanjem.

Osim eksploziva, u ovoj akciji zaplenjena su i dva mehanizma za aktiviranje, elektronske detonatorske kapisle, automatska puška M 70, automat „hekler“, pištolj CZ99 i oko hiljadu komada municije za automatsko oružje i pištolj. Takođe, osumnjičenom Milojeviću oduzet je i automobil marke „Audi“, sa švajcarskim tablicama, za koje je utvrđeno da je pre dve godine ukraden u jednom Švajcarskom gradu.

Prema rečima našeg izvora bliskom istrazi, oružje i eksploziv je bio zakopan na jedno teško pristupačno mesto, iza betonske ograde dvorišta osumnjičenog, na parceli njegovog komšije, obraslom šibljem i niskim rastinjem, na dubini oko 70 centimetra.

– Eksploziv i oružju bilo je umotano u neke krpe, a iz daljinskih upaljača i detonatora virile su žice, tako da to nismo smeli da diramo sve dok nisu došli obučeni policajci za te stvari, koji su bezbedno otkopali lociran eksploziv i oružje. Zanimljivo je to da je eksploziv otkriven u neposrednoj blizini elektrane Drmno, na nekih stotinak metara od nje – rekao nam je naš izvor i dodao da samo hapšenje osumnjičenog je prošlo u najboljem redu, jer su ga pripadnici SBPOK uhapsili na spavanju.

– Interesantno je da su dva kilograma eksploziva bila namontirana za aktiviranje i posebno upakovana, što upućuje na pretpostavku da je bilo spremno za neku akciju – kaže naš izvor i dodaje: -Osoba koja je uhapšena sumnja se da je organizator šverca oružja u Zapadnu Evropu, zbog čega će u ovu akciju biti uključene i policije još nekih država.

Uhapšeni Dejan Milivojević rođen je u Francuskoj, gde mu žive roditelji i dve sestre, koji, takođe imaju dvojno državljanstvo, i do sada nije osuđivan. Živeo je kod babe u Drmno i u Beogradu, kao i povremeno u Francuskoj.

Meštani Drmna ne mogu da se načude jer Dejana znaju kao dobrog i lepo vaspitanog mladića a njegove roditelje kao izuzerno poštene ljude i vredne domaćine. Jedan od meštana sela Drmno zapazio je da kod njega su često dolazili veliki džipovi beogradskih registracija sa zatamljenim staklima, ali da u snu nije mogao da predpostavi da se njegov komšija bavi švercom oružja.

– Sedam kilograma plastičnog eksploziva u centru sela blizu elektrane. Mogli smo zajedno sa elektranom da odemo svi u vazduh. Hvala Bogu što je eksploziv otkriven na vreme. Ko zna šta bi bilo – komentariše, krsteći se, jedan meštanin nastalu situaciju u selu.

Dan nakon hapšenja Dejana Milovojevića na teresi kuće zatičemo njegovu babu Radenku Trejkić kako sedi na terasi i nemo gleda u daljinu. Na pitanje novinara da li je dolazila policija baba kaže da je u sredu bila celi dan i da su pretresli kuću.

– Sinko, bilu su tu i pretresli su kuću, dvorište i podrum, ali nisu ništa našli. Šta su našli pozadi naše kuće i dvorišta ne znam. Odveli su mi unuka i još se nije vratio. On je mnogo dobar i ne verujem da je išta loše učinio. Pa, nije ubio čoveka da bi se ovako sa njim postupalo – drhtavim glasom priča Dejanova baba.

Kako saznajemo, prilikom saslušanja u policiji Dejan Milivojević je negirao ikakvu vezu sa pronađenim eksplozivom i oružjem, jer nije pronađeno kod njega kući, već na parceli koja pripada drugom. On je angažovao poznatog požarevačkog advokata Đorđa Rankovića da ga zastupa u ovom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari