Lokalna samouprava sprema se za izgradnju obilaznice, projekta koji se već decenijama priprema i odlaže u Zrenjaninu, uvek pod izgovorom da nedostaje novac. Sada je novac obezbeđen, poručuju nadležni, koji kažu da je još tokom oktobra protekle godine sa JP Putevi Srbije potpisan protokol prema kome će obilaznicu graditi država, a grad ima obavezu da izvrši eksproprijaciju zemljišta i isplati vlasnike duž trase ove saobraćajnice.

– Rešeni su imovinsko-pravni odnosi na trasi obilaznice, u budžetu smo obezbedili sredstva u iznosu od 63 miliona dinara za eksproprijaciju zemljišta i 12 miliona za projektno-tehničku dokumentaciju i sada čekamo dobijanje lokacijske dozvole. Putevi Srbije će finansirati gradnju obilaznice u iznosu od 700 miliona dinara, dok je otkup zemlje naša obaveza – objašnjava Darko Karan, zamenik zrenjaninskog gradonačelnika.

Ipak, kada je reč o zrenjaninskoj obilaznici, nije samo otkup zemlje u pitanju. Njen projekat urađen je odavno, a grad se u međuvremenu širio, izgrađeni su novi objekti, pa je dokumentacija ponovo usklađivana i sada na spisku otkupa ima i vlasnika sa poslovnim, stambenim objektima, ali i vikendaša.

– Sve smo to rešili, građani su u 95 odsto slučajeva saglasni sa cenom koja je postignuta na raspravama koje su naša imovinsko-pravna služba i pravobranilaštvo vodili. Reč je o 51 postupku, od čega je sa 34 vlasnika sklopljen ugovor. Imamo neke slučajeve gde građani žele zamenu zemljišta, međutim to je usporen proces, videćemo na koji način to može da se reši, zamenom zemljišta ili pravičnom naknadom. To ne odlaže dalje procedure. Prema najavljenoj dinamici radova, ove godine počinje gradnja 2,2 kilometra puta od Mihajlovačkog puta duž Prvomajske ulice, i počinje gradnja mosta na Begeju – objašnjava Karan.

Planirani most na Begeju, kod izletišta Motel, trebalo je da pređe preko zemljišta Banat-semena i poligona za moto-trke, ali zbog gradnje novog skladišnog kompleksa i firme za otkup poljoprivrednih proizvoda „stradaće“ nekoliko okolnih placeva u vikend zoni koja je do sada važila za miran kraj. U ovom delu predgrađa Zrenjanina ima i stambenih kuća, ali to ne predstavlja nimalo bitan podatak pri planiranju ovog decenijskog poduhvata. Grad očekuje građevinsku dokumentaciju već u aprilu, a radovi bi, prema najavama, trajali dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari