U napadu na policijsku stanicu u Pešavaru na severozapadu Pakistana juče je ubijeno najmanje 11 ljudi, a 13 ih je povređeno, saopštila je policija. U saopštenju policije se navodi da je napad izvelo dvoje bombaša samoubica, među kojima i jedna žena. Ovo je šesti ekstremistički napad u Pakistanu u poslednjih 12 dana, uključujući i dve spektakularne operacije protiv generalštaba vojske blizu Islamabada i sinhronizovanog napada na tri vojne zgrade u istočnom gradu Lahoru, u kojima je ukupno poginulo 170 ljudi.

Talas napada na glavne bezbednosne instalacije u proteklih nekoliko dana ukazuje na to da talibani, Al Kaida i ekstremističke grupe učvršćuju svoje savezništvo u cilju rušenja pakistanske države, smatraju vladini zvaničnici i analitičari. Prema rečima analitičara, po stilu napada može se zaključiti da postoje bliže veze između talibana i Al Kaide i džihadskih grupa, koje operišu izvan Pandžaba, najveće pokrajine u zemlji. Oni takođe smatraju da je Pakistan u opasnosti od ekstremista kao nikada pre, zahvaljujući njihovoj saradnji.

Visoki zvaničnici obaveštajne službe izjavili su u Vašingtonu da su višestruko koordinisani napadi karakteristika operacija pod uticajem Al Kaide. Međutim, zvaničnici su rekli da još uvek ispituju izveštaje obaveštajaca ne bi li utvrdili da li napadi zaista označavaju pokušaj Al Kaide da projektuje više uticaja na operacije pakistanskih talibana. Oni su, takođe, kazali da postoji mogućnost da su napade organizovali talibani da bi osvetili smrt Bajtulaha Mehsuda, lidera pakistanskih talibana, i da bi poslali jaku poruku da ekstremisti mogu i bez njega da sprovode napade.

Najnovijim talasima nasilja ističu se sve veći izazovi pošto administracija predsednika SAD Baraka Obame pokušava da podstakne civilnu vladu u Pakistanu i ohrabri vojsku da osnaže kampanju protiv talibana. Obama je nedavno potpisao dokument o paketu civilne pomoći za Pakistan u vrednosti od 7,5 milijardi dolara za sledećih pet godina. Zbog paketa su nastale podele oko uslova pomoći, kao što je veći civilni nadzor vojske, koje su vojni zvaničnici i političari smatrali ograničenjima pakistanskog suvereniteta.

Zbog porasta broja terorističkih napada pakistanska vlada se može naći pod još većim pritiskom da uguši akcije ekstremista iz Pandžaba. Džihadske grupe zvanično je zabranio bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf nakon napada 11. septembra kada se Pakistan pridružio SAD u borbi protiv terorizma. Međutim, prema rečima analitičara, grupe su obezbedile domaću i političku podršku, kao i skrivene veze sa bivšim vojnim zvaničnicima i njihovim porodicama. Uprkos zabrani, njima je dozvoljeno da operišu u Pandžabu, često na otvorenom, dodaju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari