Ekstremizam znači gubitak ravnoteže 1

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Prijepolju je održala konferenciju na temu “ Dijalogom zajednice protiv ekstremizma i radikalizma u Sandžaku“ kao delu projekta koji se realizuje od početka godine.

Cilj je edukacija mladih u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Tokom dijaloga s mladima, kroz tribine i javna predavanja, BKZ želi da objasni i pojasni pojave i uzroke radikalizma i ekstremizma u Sandžaku, pristupajući im na drugačiji način. Proistekla iz Islamske zajednice (IZ)u Srbiji, upravo koristeći versku dimenziju i infrastrukturu, BKZ nastoji da doprinese smanjenju postojećih tendencija radikalnog i ekstremnog u ovdašnjim sredinama rekao je uvodničar Samir Tandir.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović naglasio je da Prijepolje važi za mirnu i tolerantnu sredinu, pa je i obaveza svakog pojedinca da radi na održavanju takvog ambijenta. Zindović je istakao da pojave radikalizma i ekstremizma ne zaobilaze ni ovo područje ali mnogo efikasnija borba stvoriće okvir u kojem će takve pojave biti suzbijene ili eliminisane.

-Biti ekstreman znači odmaknuti se od centra, ponašati se u formi krajnosti, izgubiti ravnotežu, nakrenuti se. A sve što je nakrivljeno mora jednom da padne – rekao je, izmedju ostalog, narodni poslanik predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Srbije. Muamer Zukorlić.Govoreći o ekstremizmu kao mentalnoj, duhovnoj i etičkoj devijaciji u svesti protagoniste ili grupe, on je istakao da uzroke treba tražiti i u društveno- ekonomskim i političkim problemima koji dovode do napetog stanja u kome se ljudima ne omogućava pravilno duhovno razvijanje i napredak, pa se najlakše regrutuju mladi ekstremisti.Zukorlić je naglasio da treba razlikovati ekstremizam od radikalizma, jer „radikal želi korijenite promjene  na šta ima pravo ali nema pravo da u svom radikalnom zalaganju bude nasilan. Nasilje je ta granica iz koje radikalizam prerasta u ekstremizam. Zato je neophodno proklamovati dijalog kao jednu od najznačajnijih vrijednosti civilizacije“.

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i istaknuta aktivistkinja civilnog sektora Marija Obradović istakla je da se srpski parlament menja bez obzira na evroskeptike.

– Sandžak nije teren gdje SNS može govoriti o čvrstoj stranačkoj infrastrukturi i potrebno je da imamo dosta saradnika. Ovaj panel početak je divnog političkog prijateljstva – rekla je Obradović.

Direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić, podsetila je da je Sandžak regija gde žive mnoge manjine.

-Kada spomenemo ekstremizam i pri tom dodamo reč Sandžak, da li uvek mislimo na jednu vrstu ekstremizma? Imamo zagonetnu situaciju: postoji bojazan za bezbednost i to je opravdano, a da li imamo slobodu da govorimo zbog čega gajimo strahove od “onih drugih“,- upitala je Jelinčić.i navodeći brojna istraživanja, rekla da je socijalno-ekomska nerazvijenost jedan od ključnih problema koji mogu dovesti do rascepa unutar društvenog tkiva.

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić, naglasio je da evropska ekspertska mreža, čiji je član, svaku sesiju posvećuje deradikalizaciji, a više od stotinu ljudi razgovara o načinima borbe protiv ove pojave.

– Pitanje ekstremizma ne možemo vezati za islamsku religiju ali je činjenica da se na Balkanu susrećemo s različitim ekstremizmima koji su pogotovo opasni u politici. Ako govorimo o sprečavanju islamske radikalizacije, jako je bitna kvalitetna verska pouka kao najbolja brana zloupotrebi religije. Ako govorimo o politici, vraćamo se na potrebu za kvalitetnim obrazovanjem. Političko okruženje u kojem mladi odrastaju takođe je važno. Na Balkanu problem su države u nastajanju, govor mržnje pred svake izbore koji se postavljaju kao biti ili ne biti, promocija „kvislinškog patriotizma“. Krajnja posledica su netoleranta deca s negativnim stavom prema svemu što mu nije identično- istakao je profesor Dragišić.

Ova konferencija u Prijepolju sa ciljem sagledavanja i prevazilaženja društveno političkih okolnosti koje su dovele do pojave ekstremizma i radikalizma u Sandžaku, okupila je više od 50 učesnika iz 43 nevladine organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari