Remonti na blokovima kostočakih elektrana su završeni tako da će predstojeći period biti obeležen stabilnom proizvodnjom električne energije u Termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“.

Ovogodišnji remonti bili su skraćenog obima, istakao je Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije: -Svi urađeni remonti na svim blokovima u našim termoelektranama svrstavaju se u skraćene remonte zato što su planirani kapitalni remontni zahvati za blok „A1“ za narednu godinu i bloka „A2“ za 2015. godinu. Predviđen je izuzetno značajan kapitalni remont bloka „B1“, koji će trajati više meseci. Prošlogodišnja revitalizacija bloka „B2“ donela je značajna tehnološka poboljšanja i označila početak rada ovog postrojenja sa projektovanom snagom: -Veliki remont na bloku „B2“ je imao osnovni zadatak da dobijemo postrojenje koje će stabilno raditi sa povećanom snagom. Revitalizacija bloka „B2“ je urađena zajedno sa adaptacijom elektrofiltera, a u ovom remontu su bila urađena i dva velika tehnološka zahteva. Prvi je dokazivanje performansi elektrofiltera o emisiji čestica, dok je drugi veliki tehnološki zahtev bio dokazivanje performansi kotlovskog postrojenja, odnosno kapaciteta i finoće mlevenja u mlinovima. Sada je i dokazano, nakon višemesečnih ispitivanja da elektrofilteri rade u skladu sa postavljenim zahtevima, a početkom ovog meseca vršena su merenja, za koje je zadužen bio Institut „Vinča“ i kapacitet mlina je bio iznad onog koji je trebao da se pokaže. Finoća mlevenja je takođe blizu vrednosti koja je ugovorena, tako da smo mi konačno dokazali da je veliki remont bloka „B2“ u potpunosti uspešno završen.

Kada se radi o revitalizaciji bloka „B2“, treba reći da je reč o poduhvatu koji je trajao oko tri godine godine, rekao je direktor Stanojević: -Rekonstrukcija turbine donela je 30 megavata, ali je zatim trebalo srediti i ceo glavni pogonski objekat, reč je o kotlovskim postrojenjima sa svojim nedostacima koji nastaju nakon godina rada na cevnom sistemu i sve ono što se haba na liniji uglja. Na cevnom sistemu kotla je takođe zamenjen veliko deo, vršena je rekonstrukcija i samog dela odšljakivanja ispod kotla, kada je ugrađen novi tip rešetke za dogorevanje. Time je zaokružen proces rekonstrukcije turbine, nakon čega je usledilo podešavanje sagorevanja i rada bloka što su zadaci za dobijanje dobili stabilnog sagorevanja, upravljanja blokom i loženja u godinama koje su pred nama.

Sledeće godine startuje revitalizacija bloka „B1“ u Termoelektrani „Kostolac B“. Složeni tehnološki zahvati treba završiti u toku 2014. godine, što će iziskivati preciznu i pažljivo koordiniranu organizaciju radova: -Blok „B1“ očekuje veliki remont u narednoj godini, reč je o revitalizaciji, ali naš plan je da ovaj proces bude završen u toku jedne godine, sve ono što je urađeno na bloku „B2“ u toku tri godine. Tako će to biti urađeno na kotlovskom postrojenju, a predviđeni su i veliki zahvati na turbogeneratorskom postrojenju. Potrudićemo se da u to uklopimo i blok trafoa. Uz sve to treba uključiti i delove kineskog paketa koji se odnose na postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova. Rok je za ove radove devet meseci, što znači da će dobra organizacija biti imperativ prilikom izvođenja ovih radova.

Prema mišljenju Zorana Stanojevića, realno je očekivati nadoknadu proizvodnje električne energije u kostolačkim energetskim postrojenjima, imajuću u vidu da postoji malo zaostajanje u ispunjavanju ovogodišnjeg plana: -Određeno zaostajanje u proizvodnji električne energije postoji, pre svega zbog toga što smo na bloku „B2“ vršili ispitivanja, često smo išli sa oko promene ispitivanja mlinova tokom celog ovog perioda sa redukovanom snagom, radili smo oko rešetke za dogorevanje i oko finoće mlevenja, bilo je dosta grubog mlevenja uglja pa se to odražavalo i na sam tok u loženju zbog čega je jedan veći deo dolazio kao nesagoreli na rešetku, pa je tu bilo i mehaničkih oštećenja. Bilo je i manjih slabosti u konstrukciji koje su uočene, a potom i zamenjene, sve ovo pripada uhodavanju bloka i zato sada možemo reći da blok „B2“ jeste stabilan za zimski period koji nam predstoji. Naša procena je da ćemo imati veću proizvodnju od predviđene na ovom bloku, tako da ćemo uspeti da dostignemo to što smo propustili. Na bloku „B1“ su takođe zabeležena stajanja, a reč je o delovima postrojenja koji su predviđeni za zamenu u revitalizaciji, a trenutno su rešivi u toku jednog dana. Bilo je problema sa rashladnom vodom iz jezera za hlađnje kondenzatora, što se odražavalo na vakuum, a to se prenosilo i na snagu bloka, tako da smo tu imali po 7,8 megavata manju. Sada se temperatura smanjila i ulazimo u period sa povoljnijim vremenskim prilikama za rad naših postrojenja. Grejna sezona je počela a blagovremeno se vrši svi neophodni procesi da bi sve proteklo bez problema, znajući da od elektrana u Kostolcu zavisi grejanje i Požarevca i Kostolca. -Toplifikacija Kostolca i okoline, kao i Grada Požarevca, jesu oblast našeg deovanja koja se radi prvenstveno zbog činjenice da blokovi termoelektrana i kop dovode do degradacije životne sredine. Služba za toplifikaciju radi u sastavu naše kompanije, ali dugoročno gledajući ova delatnost bi trebalo da posluje izdvojeno. Širenje toplifkacione mreže realizuje se prema određenim planovima tako da funkcionisanje grejanja ni u jednom delu mreže ne bude dovedeno u pitanje. Upravo iz ovog razloga, mi nismo u mogućnosti da poziitivno odgovorimo na zahteve koji se tiču povećanja kapaciteta kod starih korisnika, koji su bili učestali u ovom periodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari