Zbog nagomilanih dugovanja domaćinstava i privrede za isporučenu električnu energiju smenjeno je nekoliko rukovodilaca Elektrodistribucije u Prijepolju. Naime, kako je saopštila Elektrodistribucija Užice, u pogonima ED Nova Varoš, Priboj i Prijepolje dug je narastao na 300 miliona dinara, a stanje je najlošije u pogonu ED Prijepolje jer dugovanja do 30.oktobra ove godine iznose 130 miliona dinara.

Reč je o najvećim gubicima na nivou elektrodistributivnog sistema Zlatiborskog okruga, što je i bio povod za smenu direktora Radojka Sekulića, tehničkog rukovodioca Miloša Cakovića i šefa za distribuciju i naplatu Petra Puzovića. Na mesto vršioca dužnosti rukovodioca u pogonu ED Prijepolje imenovan je Danilo Pušica, a za vršioca dužnosti tehničkog rukovodioca Borko Golubović.

Pogonu ED Nova Varoš domaćinstva duguju 39.255.000 dinara, a privreda 48.805.000 dinara. U Pogonu ED Priboj dug domaćinstava je 19.330.000 dinara, dok privreda duguje 81.533.000 dinara. Kad je reč o pogonu ED Prijepolje, dug domaćinstava narastao je na 87.106.000 dinara, a privrede na 42.278.000 dinara. U saopštenju Elektrodistribucije Užice kaže se da je od 3. do 14. novembra obavljena masovna kontrola kupaca u prijepoljskom pogonu i da je kontrolom „potvrđena sumnja da su veliki gubici električne energije u ovom pogonu direktna posledica neovlašćene potrošnje ( potrošnja bez merenja, poskidani naponski mostovi na brojilima, neplombirana brojila, neodgovarajući strujni reduktori na mernim grupama…). U saopštenju se navodi da su podaci iz bilansa potrošnje (odnos više i niže tarife 1:1) ukazivali na neovlašćeno prepodešavanje uklopnih satova što je kontrolom i potvrđeno i da je u toku obračun neovlašćene potrošnje za sve kupce kod kojih je ona nađena. „Svaki slučaj će biti prekršajno ili krivično tretiran, a kontrola će biti sprovedena dok svako merno mesto ne bude iskontrolisano“, najavljuje Elektrodistribucija Užice.

Jednom rečju, krađa struje većih i malih potrošača i loše poslovanje, doveli su do smene rukovodstva u prijepoljskoj Elektrodistribuciji, jer gubici električne energije za deset meseci ove godine u pogonu u Prijepolju su 21,67, u Priboju 15,55, a Novoj Varoši 13,75 odsto.

Istražni organi će imati puno posla, a sprovodi se i unutrašnja kontrola, pa će Elektrodistribucija utvrditi ko je sve omogućavao da se kradu kilovati, da se brojila ne kontrolišu, da se vodi loša evidencija ali i da li je bilo i kolike su bile „tarife“ da bi neko zažmurio ili da bi se nekom omogućilo da radi nedozvoljene rabote.

Po Prijepolju već danima kolaju glasine, a razni sajtovi i blogovi na internetu su puni insinuacija ko je sve od „viđenih“ biznismena i pojedinaca navodno uključen u aferu „elektrošokovi“, odnosno „krađu struje“.

Zbog takvih insinuacija saopštenjem za javnost oglasio se u lokalnim medijima Esad Hodžić, vlasnik preduzeća Stilex i predsednik OO SDP Rasima Ljajića, ali i Privrednog saveta opštine. Između ostalih Hodžić navodi da je nedavnom kontrolom isporuke električne energije bilo obuhvaćeno i njegovo preduzeće Stilex, kao i Ribnjak koji poseduje u kanjonu Mileševke i da su „zapisnikom, odnosno nalogom, kontrolori konstatovali potpunu ispravnost brojila u pogonu DOO „Stilex“ , a da je konstatovana „neispravnost brojila i nedostatak plombe na brojilu Ribnjaka ali je utvrđeno da je ista skinuta od strane radnika Elektrodistribucije prilikom otklanjanja kvara na mreži, što je evidentirano u radnom nalogu u avgustu ove godine“.

Esad Hodžić smatra da je očigledno da su „zlonamerne informacije na nekim sajtovima sa anonimnim urednicima“. Inače, Esad Hodžić je vlasnik 12 lokala i objekata širom Srbije i tokom 20 godina njegovog poslovanja, kako kaže, nikada nije došlo do prekida u isporuci električne energije ni u jednom od njih, jer su se računi uvek uredno plaćali.

Za sada, drugi akteri koji se spominju u nezvaničnim informacijama, odnosno čaršijskim kuloarima i glasinama, ne oglašavaju se javno. Očekuje se da zvanična kontrola Elektrodistribucije demantuje ili potvrdi glasine, a to će uslediti i kada stignu prekršajne ili krivične prijave za pojedince, odnosno vlasnike preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari