Elena Ribakina: Šampionka u raljama politike 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY

Da je Elena Ribakina rođena bilo gde drugde na planeti a nije na ovaj polarizovan svet došla u Moskvi, pre 23 godine, onda bi se o njenom fantastičnom postignuću na Vimbldonu pričalo i pisalo samo kao o vanrednom sportskom rezultatu.

Ovako je pobeda Kazahstanke u meču od tri seta, protiv Ons Žaber, dobila političku konotaciju i na Zapadu i na Istoku.

– Izvinite, moj engleski nije najbolji. Nisam razumela drugi deo vašeg pitanja. Sa moje tačke gledišta, mogu samo da kažem da ja predstavljam Kazahstan. Nisam birala gde ću se roditi, a Kazahstan me je podržao. I danas sam osetila da ljudi veruju u mene, videla sam zastave… Tako da ne znam šta da vam odgovorim – izjavila je mlada teniserka, s četiri godine „staža“ pod zastavom druge države, nakon što je jedan američki novinar tokom konferencije za medije posle finala, kao i njegove kolege prethodnih dana, insistirao da čuje da li osuđuje rat u Ukrajini i poteze ruskog predsednika, uz prethodnu konstataciju da su organizatori Vimbldona, u „strahu od Putinove propagande“, zabranili učešće ruskim (i beloruskim) predstavnicima.

Kao da nesuđena gimnastičarka i klizačica ima bilo kakve veze sa ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu ili opštim sankcijama prema njenoj otadžbini. Umesto da samo uživa u zvezdanim trenucima karijere i smišlja na šta će potrošiti ček od 2.360.000 evra, do minule subote 23. reketašica sveta i vlasnica tek dva WTA turnira (u Bukureštu i Hobartu) morala je da sluša i svojatanje uspeha od strane bivših sunarodnika.

– Sjajno! Bravo Ribakina! Osvojili smo turnir u Vimbldonu – tako se oglasio predsednik Teniskog saveza Rusije, Šamil Tarpišev, jasno aludirajući na činjenicu da je Elena dete iz bračne zajednice Ruskinje i Rusa.

Ali, ispod te besmislene gungule van terena stoji priča o usponu cure čiji je teniski život počeo u šestoj godini, po ugledu na stariju sestru; odvijao se u moskovskim klubovima Dinamo i Spartak; prošao kroz razne izazove u juniorskoj eri, sa trećim mestom na svetu u toj konkurenciji kao vrhuncem; doneo rad sa različitim domaćim i stranim stručnjacima… Njen sadašnji trener, Amerikanac rođen u Hrvatskoj, Stefano Vukov opisuje je kao mirnu devojku, spremnu da sluša i upija savete, vrednu i možda previše perfekcionistički nastrojenu, što ume da je frustrira kada stvari nisu cakum-pakum…

Uz njega je naučila da veruje više u sebe, tako agresivna sa osnovne linije postane takmičarka s najviše asova u WTA turu, izbori se sa posledicama višenedeljne teške borbe s korona virusom i povredom stopala početkom godine. Do ovog Vimbldona jedino grend slem četvrtfinale igrala je na Rolan Garosu 2021, a taj domet kao i plasman u Top osam na Mastersu u Indijan Velsu 2022. nagovestili su njen korak od sedam milja u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari