Uprkos visokim ambicijama u ovoj reprezentativnoj sezoni, Dejvis kup selekcija Srbije je zbog poraza od Rusa i virusa na startu takmičenja dospela u situaciju da se bori za opstanak u eliti. Kvalitet izabranika Bogdana Obradovića“govorio“ je da je Srbiji mesto u Svetskoj grupi, a oni su to i potvrdili u meču protiv Slovaka.

Novak Đoković i ekipa ništa nisu prepustili slučaju, brzopotezno u prva tri meča stigli su do potrebne tri pobede, ostali tamo gde su i bili i uz to postali jedina reprezentacija koja je pobedila Slovake u Bratislavi već posle dva dana takmičenja. Da preostala dva singl meča izgube rezultatski značaj, odnosno budu ništa drugo do sparingovanje i puko nadigravanje, pobrinuli su se u dublu Nenad Zimonjić i Viktor Troicki koji su Srbiji protiv slovačkog para Martinak/Polašek (3:1) doneli presudan, treći poen.

– Novak je bio iscrpljen, pa smo odlučili da dubl prvi put odigramo Troicki i ja. Malo smo trenirali zajedno, ali je na kraju sve ispalo dobro. Viktor je odlično igrao tokom celog meča, nije podlegao pritisku protivnika i publike. Ovo je treća kombinacija u poslednje dve godine, jednom sa Bozoljcem, pa sa Đokovićem. Drago mi je da svi oni postižu dobre rezultate, a mogu još da napreduju. Jednog dana doći će do toga da oni preuzmu taj dubl, a nadam se da će nam to i dalje biti jako oružje – istakao je uz neskirveno zadovoljstvo najiskusniji u timu Srbije Nenad Zimonjić.

Uz obezbeđen opstanak u eliti, ozbiljan pristup domaćinu i sjajna atmosfera među igračima, glavni su utisci sa gostovanja u Bratislavi.

– Možda smo delovali previše opušteno, ali bitna je atmosfera i duh koji imamo u timu. Mi smo uvek takvi, kada smo zajedno. Uvek ima šale i začikivanja… Ali, na terenu dajemo sve od sebe – napomenuo je najbolji srpski dubl igrač.

Viktor Troicki bio je presrećan što je učestovaovo u osvajanju bitnog poena za Srbiju.

– Imamo velike šanse u Svetskoj grupi, voleo bih da u prvom kolu igramo kod kuće, ipak je to nešto posebno. Nadam se najboljem , verujem da ćemo dogodine odigrati bolje i da nas neće pratiti problemi kao na početku takmičanja u Dejvis kupu – rekao je Troicki.

Selektor Bogdan Obradović svoj komentar pobede obrazložio je kroz čuvenu sprotsku izreku „najteže je pobediti u unapred dobijenim mečevima“.

– Ovo je bio meč gde smo unapred bili favoriti i te siutacije često umeju da vam se obiju o glavu. Na sve to imali smo rivala koji je godinama nepobediv kod kuće, Hrbati nijedan meč nije izgubio u Bratislavi. Zato smo ozbiljno ušli u svaki meč- prokomentrisao je Obradović.

Viktor Troicki je u nedelju upisao još jedan bod za svoju Dejvis kup reprezentaciju, jer je u meču revijalnog karaktera nadigrao Lukaša Lacka – 2:0 (6:3, 6:4). Maksimalna pobeda Srbije od 5:0 nad Slovačkom nije bila moguća jer je u drugom singl meču dana Janko Tipsarević odlučio da preda meč protiv Dominika Hrbatija.

Jankovićeva i Ivanovićeva prvi nosioci u Pekingu

Najbolje srpske teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović pokušaće ove nedelje na turniru u Pekingu da poprave loš utisak iz Tokija. Njih dve su zadržale uloge sa Pacifik Pan opena, pa će tako Jankovićeva ponovo biti prvi, a Ivanovićeva drugi nosilac. Obe će biti slobodne u prvom kolu, dok u dugoj rundi Jelenu Janković očekuje meč protiv bolje iz duela Razano-kvalifikant, a Ivanovićeva će igrati protiv pobednice meča Korne – kvalifikant. Turnir u Pekingu igra se na tvrdoj podlozi za nagradni fond 600.000 dolara.


Sutra žreb za novu sezonu

Sa kojom selekcijom će igrati u prvom kolu Dejvis kupa u 2009. godini, reprezentacija Srbije saznaće sutra u Londonu. Žreb je zakazan za 12.30 časova, a sasvim je izvesno da Srbija neće biti među nosicima, jer se uprkos poenima osvojenim u Bratislavi i dalje nalazi van grupe osam najboljih selekcija na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari