Šef kabineta američkog predsednika Baraka Obame Ram Emanuel rekao je izraelskom konzulu u Los Anđelesu da je Obaminoj administraciji dosta i Izraela i Palestinaca, javio je juče izraelski vojni radio. Emanuel se sastao sa generalnim konzulom Jakobom Dajanom, posle čega je Dajan o sastanku obavestio izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je naveo da mu je Emanuel rekao da je Sjedinjenim Američkim Državama muka od Izraelaca, koji usvajaju odgovarajuće ideje mesecima kasnije, kada više nisu efektivne, preneo je vojni radio. Americi je, takođe, muka od Palestinaca, koji „nikada ne propuste priliku da propuste priliku“, kazao je, navodno, Emanuel. Šef Obaminog kabineta je upozorio da će, ako ne bude napretka u mirovnom procesu, američka administracija smanjiti učešće u pokušajima rešavanja sukoba dva naroda jer SAD moraju da se bave drugim stvarima.

Prema oceni Emanuela, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je javno pristao na stvaranje nezavisne palestinske države isuviše kasno i odluka o zamrzavanju izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali doneta je tek nakon meseci pritiska SAD. U izveštaju se dodaje da su obe strane odbile mirovni plan koji je predlagao bivši izraelski premijer Ehud Olmert. Ipak, ako bude napretka u pregovorima, Obama bi mogao da poseti Izrael i region, naveo je radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari