Karl Rouv, veliki politički saveznik i prijatelj predsednika SAD Džordža Buša već 34 godine i čovek iza koga su dve predsedničke izborne pobede, objavio je juče da podnosi ostavku i napušta Belu kuću. Rouv (56) je poslednji i najvažniji u dugoj liniji poverljivih osoba koje su činile Bušov tim, a koji odlazi iz Bele kuće.

Karl Rouv, veliki politički saveznik i prijatelj predsednika SAD Džordža Buša već 34 godine i čovek iza koga su dve predsedničke izborne pobede, objavio je juče da podnosi ostavku i napušta Belu kuću. Rouv (56) je poslednji i najvažniji u dugoj liniji poverljivih osoba koje su činile Bušov tim, a koji odlazi iz Bele kuće. Državni sekretar SAD Kondolisa Rajs sada je jedini preostali član tima u kojem su se nalazili Donald Ramsfeld, Džon Bolton, Dan Bartlet i Luis Skuter Libi.
Stojeći iza predsednika Buša, Rouva koji je imao reputaciju jednog od najciničnijih i najokrutnijih aktera u američkoj politici, savladale su emocije. Gotovo da su mu krenule suze u trenutku dok je čitao svoje saopštenje, u kojem je nazvao Buša vizionarom, reformatorom i velikim ratnim liderom. Treperavim glasom Rov je rekao: „Zahvalan sam što sam bio svedok istorije. To je unelo sreću i slavu u mom životu. Ali sada je vreme za nešto drugo“. On je pozvao boga da pomogne Bušu u vremenu do isteka mandata. „Pridružiću se običnim građanima i pozvati ih da se mole za predsednika“.
Buš koji je dao Rouvu nadimak Arhitekta, izjavio je: „Bili smo dugo godina prijatelji i uvek ćemo i biti“. Ni Buš ni Rouv nisu odgovarali na pitanja novinara, već su nakon govora zagrlili jedan drugog i ušli u helikopter koji ih je odvezao na ranč Buša u Teksasu gde će provesti nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari