Investicije u proizvodni sektor EPS i dalje će predstavljati osnov za uspešnost čitavog sistema, rečeno je, između ostalog, na Stručnom skupu, 30. po redu, posvećenom izazovima i perspektivama srpske energetike „Energetika 2014“ u organizaciji Saveza energetičara koji je okupio više od 200 učesnika. Na ovom skupu, održanom na Zlatiboru, predstavljeno je stotinak stručnih radova i prezentacija iz oblasti energetike.


Predsednik Saveza energetičara, prof. dr Nikola Rajaković, je na svečanom otvaranju ukazao na činjenicu da su termoenergetika i hidroenergetika ključni oslonac proizvodnje električne energije u našoj zemlji: – U našoj elektroenergetici objektivno imamo solidan nivo tehničke sigurnosti. Nedovoljno održavanje može da se toleriše jednu godinu, ali u kontinuitetu od nekoliko godina može ostaviti dramatične posledice. Naša struka je dužna da na to upozori. Što se tiče održivosti sektora, treba reći da nemamo razvojnu cenu električne energije, što uz nedovoljan nivo zaštite životne sredine problematizuje održivost na srednjem i dužem horizontu. Treba reći da je ekologija velika šansa za otvaranje novih radnih mesta u našoj zemlji.

Skup je zvanično otvorio Aleksandar Gajić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, podsetivši da stručni skupovi sa dugom tradicijom predstavljau izuzetnu priliku za razmenu iskustva i znanja struke: – Namera nam je da se naše ministarstvo što više angažuje na uspostavljanju novih sadržaja i programa na integraciji nastavnih procesa na različitim fakultetima u cilju svestranog sagledavanja energetike, da bismo imali bolju i jasniju perspektivu o merama koje trebamo preduzeti.

Predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, dr Aca Marković, prisutne je upoznao sa dobrim proizvodnim učinkom ove kompanije u minuloj godini: – Ekonomija današnjice ima dosta problema, a cilj svake ekonomije prvenstveno jeste proizvodnja. Moram istaći da je Elektroprivreda Srbije prošle godine imala proizvodnju od 37 milijardi kilovat-časova i da je izvezla oko 3 milijarde kilovat-časova u zemlje našeg okruženja. Ovaj podatak nedvosmisleno ukazuje da je EPS ozbiljna kompanija, koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, ali firmama ne rukovodi vlasništvo, već znanje. Naša kompanija ima mašine sposobne za proizvodnju električne energije, što uz ugalj iz Kolubare i Kostolca omogućava ovako dobre proizvodne rezultate.

O tehničkoj efikasnosti kapaciteta za proizvodnju uglja, toplotne i električne energije govorio je direktor PD „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović: – Ulaganje u proizvodni sektor EPS-a i nadalje biće osnov za uspešnost celog sistema. Verujem da je priprema EPS-a za buduće liberalizovano tržište električne energije suštinski vezano za tehničku efikasnost našeg proizvodnog sektora, jer nemamo većeg prostora za postizanje konkurentnosti od činjenice da u proizvodnom sektoru stvorimo tehnički opravdane uslove za smanjenje troškova proizvodnje električne energije. Interes naše kompanije jeste da proizvedemo što više struje sa što manje uglja. Sva restruktuiranja koja očekuju EPS, korporativizacija i drugi procesi, jesu neophodni, ali proizvodnja je nosilac svih strategija i svih pravaca. Ako i dalje ne budemo prepoznavali potrebu da se kroz procese održavanja ulaže u postrojenja, imaćemo ozbiljnih problema. Investicione projekte imamo i umemo da ih realizujemo. Sa ovog savetovanja, kao glas struke, treba poslati poruku da je proizvodni sektor EPS-a ono što garantuje sjajnu poziciju na budućem liberalizovanom tržištu električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari