Učešće stručnjaka Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac” bilo je veoma zapaženo na ovogodišnjem 29. Međunarodno-stručnom savetovanju pod nazivom „Energetika 2013“, koje bezmalo tri decenije uspešno organizuje Saveza energetičara Srbije a ovoga puta pod pokroviteljstvom: Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva finansija i privrede, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredne komore Srbije, JP EPS“, „NIS Gazprom neft“, JP EMS“, JP „Srbija gas“.


Savetovanje je otvorio Dejan Popović, državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine koji je tom prilikom rekao: -Ova Vlada i ova Država najveći razvoj očekuju od energetike. Svi mi u ministarstvu energetike nastojimo da svojim radom stvorimo takav ambijent koji će omogućiti brži i veći razvoj energetike. Mislim da smo do sada dosta toga uradili. Neki će reći nedovoljno ali, za ovo kratko vreme podsetiću da smo doneli Zakon o energetici, niz podzakonskih akata a u završnoj fazi je izrada Strategija razvoja energetike i nastojimo da uredimo tržište u oblasti energetike. Smatram da je za Srbiju veoma važno da ima što više ovakvih stručnih skupova jer ne možemo očekivati razvoj energetike bez razmene znanja i iskustava odnosno nauke i struke. Od razvoja energetike najviše zavisi i razvoj kompletne srpske industrije, rekao je Popović. Na svečanosti otvaranja Međunarodnog savetovanja Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac” dodeljeno je i visoko priznanje Saveza energetičara Srbije. Reč je o „Zlatnoj plaketi“ za ostvarene rezultate na planu revitalizacije termoenergetskog bloka „B2“ koji je završen i pušten u red prošle godine, koju je primio Desimir Stević, zamenik direktora PD „TE – KO Kostolac“.

Inače, Međunarodno savetovanje „ENERGETIKA 2013” obeležila je forumska rasprava o temama kao što su : Značaj i uticaj gradnje gasovoda „Južni tok“ na dalji razvoj energetskog, privrednog i društvenog sektora u Republici Srbiji, osvrt na glavne ciljeve Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2030. godine, sa projekcijama razvoja do 2050. godine, stručno usavršavanje i obuka energetskih kadrova, energetska efikasnost, kogeneracija i obnovljivi izvori energije u funkciji uspostavljanja održivog i stabilnog razvoja Republike Srbije, inteligentne energetske mreže i održivi razvoj energetskog sektora u kontekstu superpozicije energetskih, upravljačkih i komunikacionih mreža, otvorena istraživačka pitanja u planiranju i eksploataciji savremenih distributivnih sistema. Raspodela snaga u distributivnim sistemima sa proračunima sigurnosti, estimacije stanja, minimizacije gubitaka. Biće reči pored ostalog i o glavnim zadacima srpskog energetskog sektora u svetlu aktuelnih EU-integracija.

Svakako treba napomenuti da je veliko interesovanje stručne javnosti privukla prezentacija stručnog rada pod nazivom: „Adaptacija bloka „B2” TE Kostolac B“ sa rekonstrukcijom elektrofiltera PD „TE – KO Kostolac“, koji je predstavio Zlatko Zakošek. Inače, u izradi pomenutog stručnog rada učestvovali su u svojstvu koautora i: M. Savićević, S. Jotov, I. Dimitrijević i M. Cvetković.

U naučnom i stručnom delu Savetovanja dominirale su teme kao što su: strateško planiranje razvoja energetike i energetska politika, modaliteti finansiranja razvoja energetike, analiza energetskih sistema (savremene analitičke metode i alati za modeliranje energetskih sistema, energetske ankete, sistemske analize, rezultati), povezanost zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i optimalnog energetskog razvoja itd. Posebno su razmatrani problemi sigurnog snabdevanja energentima po prihvatljivim cenama, a koje ne bi usporile ili ugrozile ekonomski rast i razvoj energetskog sektora Srbije i regiona.

Dobitnici Zlatnih plaketa

„Zlatne plakete” za 2012. godinu pored PD „TE – KO Kostolac” uručene su i: PD RB „Kolubara”, „Hitachi power Europe GmbH”, Kompaniji „ATB SEVER”, Subotica, Konzorcijumu za konsalting i inženjering u energetici iz Beograda, kao i „TENT”-u iz Obrenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari