Pošto se ovih dana očekuje znatan porast vodostaja Dunava kao i vodeni talas koji će zahvatiti celu Srbiju, nadležne službe Privrednog društva „TE-KO Kostolac“ preduzele su sve potrebne mere kako bi bile sprečene najavljene poplave kao i nanošenje većih količina otpadnog materijala.

Iako se redovno obavlja čišćenje dovodnih kanala rashladne vode u Termoelektrani „Kostolac B“, neophodnih za ispravno funkcionisanje termoenergetskih kapaciteta, vodeni talas „preti“ da nanese dodatni komunalni otpad koji može dovesti u pitanje rad postrojenja crpne stanice.

-U toku je održavanje i praćenje nivoa vode a ronilačka ekipa je u pripravnosti za detaljan pregled dovodnih kanala nakon očekivanog talasa – rekla je Mirjana Stojanović, tehničar građevinskog održavanja Termoelektrane „B“. Na osnovu procene i pregleda određuje se termin čišćenja dovodnih kanala i tom prilikom izmulji se velika količina depozita u vidu granja, stabala i drugog otpada. Pre dve nedelje završeno je čišćenje kada je 70 kubika otpada preneto na deponiju dok se određena količina još uvek nalazi ovde. Međutim, predstoji nam opasnost od sadašnjeg poplavnog talasa i novih nanosa, rekla je Stojanović, i naglasila da će spremno i pod kontrolom dočekati dodatne količine otpada jer je nivo vode neizvestan pa je neophodna stalna pripravnost.

S obzirom da je jezero ispred crpne stanice povezano sa dovodnim kanalima rashladne vode, pod redovnom aktivnošću tokom godine podrazumeva se ronilački deo posla koji uklanja lakši plutajući materijal kako daljim protokom vode ne bi došlo do problema u objektu ispred crpne stanice. Drugi deo posla obavljaju mehanizacija i specijalne pumpe ukoliko je potrebno ukloniti teže nanose iz kanala. Zbog toga nema mesta za paniku ukoliko najavljeni talas nanese veće količine otpada od očekivanih.

Produžni i poprečni profil geodetskog snimanja je glavni pokazatelj zadovoljavajućih rezultata koji se tiču uspešnog uklanjanja nanosa iz dovodnih kanala. Na kraju radova vrši se snimanje kako bi se odradio obračunski list pa se tako prati dalji razvoj situacije radi eventualne neophodnosti korigovanja aktuelnog načina rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari