Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je juče da će opštinska uprava „energično braniti interese građana i mesnih zajednica“ i tražiti pomoć republičkih organa nakon odluke kompanije „Svislajon Takovo“ da proda zadružne domove.


Mirković kaže da su domove posle Drugog svetskog rata gradili meštani pojedinih sela, a da su potom domovi ušli u sastav Poljoprivredno-industrijskog kombinata „Takovo“. Tu firmu je kupila kompanija „Svislajon“ čiji je vlasnik Rodoljub Drašković.

Predsednik opštine pita da li je „moguće da se masovno otpuštaju radnici, izmeštaju pogoni iz Gornjeg Milanovca, da se sada prodaju i seoski domovi koje su izgradili meštani, a sve bez znanja lokalne samouprave“. Mirković je ocenio da se tako priprema za prodaju čitava kompanije i podsetio da je kombinat „Takovo“ zapošljavao više od 4.000 radnika i bio privredni ponos Srbije.

Predsednik Mesne zajednice u Svračkovcima Dušan Ilić rekao je da će meštani svim sredstvima braniti seoski dom, kao i da su spremni da ga otkupe proporcionalno učešću „Svislajona“ prilikom kupovine kombinata od tri miliona evra.

Snežana Ćurčić, iz pravne službe „Svislajona“, navela je u pisanoj izjavi za javnost da je do sada selima vraćeno 11 domova, a da u Svračkovcima koriste deo objekta za šta je 2010. godine oglašavana prodaja. Dodala je da „Svislajonu“ nikada nije traženo da vrate taj dom. Ona je navela da je kompanija spremna da „sva sporna pitanja rešava mirnim putem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari