Čuvarska kuća u rezervatu Slano Kopovo, gde se okupljaju lovci i održavaju edukativne radionice za posetioce, opremljena je fotonaponskim uređajima za proizvodnju električne energije i solarno zagrevanje protočne vode. Investiciju od 880.740 dinara je omogućila Naftna industrija Srbije, a realizovalo Lovačko društvo Novi Bečej, koje gazduje ovim rezervatom.

Kako je saopšteno iz naftne kompanije, cilj projekta je unapređenje uslova za održavanje kampova, seminara i radionica u rezervatu, njime se podstiče racionalnija upotreba prirodnih resursa i unapređuje održivost rezervata, dok se lokalna zajednica motiviše da koristi obnovljive izvore energije. Tim povodom u rezervatu Slano Kopovo održana je radionica o globalnim klimatskim promenama za decu školskog uzrasta iz Novog Bečeja. Prikazan je model globalnog zagrevanja i predstavljeno praktično rešenje ovog problema koje se može primeniti na svako domaćinstvo kroz upotrebu solarne energije.

Kompanija NIS podržala je ovaj projekat u okviru programa „Saradnja radi razvoja“, koji je osmišljen sa ciljem da učvrsti partnerske odnose sa lokalnim zajednicama u kojim posluje. Ove godine program se realizuje u 11 opština, kroz projekte odabrane na javnom konkursu „Zajednici zajedno“. U okviru istog programa opštini Novi Bečej, odnosno njenim udruženjima koja su konkurisala, odobreno je devet projekata u vrednosti od četiri miliona dinara.

Kroz program „Zajednici zajedno“ NIS je u ovoj godini opredelio 110 miliona dinara, a ponajviše od onih koji konkurišu zavisilo je na šta će ta sredstva biti utrošena. Prema konkursnoj listi, najviše para otišlo je na edukaciju i sportske klubove. Za programe u Beogradu izdvojeno je 20 miliona dinara za 15 projekata, Novi Sad dobio je 15 miliona za 16 projekata, Kikinda 17 za isto toliko projekata, Zrenjanin 12,5 miliona za ukupno 32 projekta, Žitište je dobilo četiri miliona za 13 projekata, Srbobran 4,5 miliona za 12 projekata, Kanjiža pet miliona za 23 projekta, Pančevo 15 miliona za devet projekata, Čačak osam miliona za pet projekata i Niš pet miliona za 13 projekata. Program se realizuje šest godina zaredom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari