Engleska auto industrija u opasnosti 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je pre 80 godina pisao o znacaju bombardovanih britanskih industrijskih centara, dok je list Pravda pisao o problemima u pozorištima.

List Vreme je pisao o poslednjim vazdušnim napadima Nemačke, koji su bili usmereni na organe engleske privrede, ali i na organe ratne industrije.

Engleska auto industrija u opasnosti 2
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Birmingem i Koventri predstavljali su dva velika centra za izradu aviona i motornih vozila u Engleskoj.

U Koventriju su se nalazile fabrike automobila, poput Triumfa, Standarda, Singera, kao i mnoga druga poznata imena.

Birmingem je takođe predstavljao centar automobilske industrije, tada se u njemu nalazilo šest velikih fabrika automobilske industrije, i deset fabrika koje su se bavile izradom motora – od kojih su neke BSA i Nju Imperial.

Iako je Engleska tada zauzimala drugo mesto po broju proizvedenih automobila u svetu, u engleskoj automobilskoj industriji se nalazio veliki broj samostalnih fabrika.

Vlasnici ovih fabrika nisu obraćali pažnju gde svoje fabrike grade, jer su smatrali da su daleko od opasnosti, iz prostog razloga što se nalaze na ostrvu.

Tako da se sve engleske fabrike motornih vozila nalaze na relaciji Birmingem – Koventri, i u najbližoj okolini Londona.

Bombardovanje ovih gradova u Engleskoj je za njihovu automobilsku i avio industriju značilo nenadoknadivu štetu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na današnji dan, list Pravda je pre 80 godina pisao o problemima sa kojima se suočavalo pozorište.

Engleska auto industrija u opasnosti 3
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Beogradsko pozorište tada nije raspolagalo prostorijama potrebnim za skladištenje garderobe koja je potrebna glumicama i glumcima, ali njemu je falio i prostor za magacin.

Nažalost, ni Narodno pozorište tada nije bilo u boljoj situaciji.

Prema pisanju ovog lista, velika količina dekora je propala zbog nedostatka magacina koji je potreban za njihov smeštaj.

Obnove su bile skupe, tako da su pozorišta uvek bila pred dilemom, kupiti novi dekor – za koji se ne zna hoće li se ili ne svideti publici, ili pak – iskoristiti onaj koji već imaju, iako je otrcan.

Čuvanje nameštaja je isto predstavljalo problem, jer se on brže kvari, a teže popravlja.

Dekor i nameštaj predstavljali su, i predstavljaju, one stvari koje imaju značaj za uspeh samih predstava.  Bez njih – uspeha nema.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari