Engleski džentlmen u Sinodu SPC

Povodom intervjua episkopa bačkog Irineja Bulovića (Danas, 3-4. avgust 2019)

Ostavite komentar


  1. Neki izvori tvrde da je Isus pripadao Jermenima, sa pretpostavkom da su oni Arameni, i da su ih tako nazvali mesopotamske komšije na osnovu jezika kojim su se služili. No, naša odgovornost prema istini time nije umanjena. Kada je već tako, onda je sigurno Crkva najdalje od istine kojom se prikazuje život i ideja Isusa Hrista. Jer da je Crkva bila makar blizu istini, ne bi zlo koje je u čoveku, ili kako se smatra da je Isus rekao „Sotona koja vlada čovekovom dušom“, produžilo da uništava čovečanstvo. Naravno, sada možemo reći da je duša u stvari svest. A paradoks naše današnje svesti je da trošimo više, a imamo manje.
    Nobelov komitet nije dodelio nagradu Lavu Tolstoju za izuzetnu književnost, jer je napisao i ovo: „I ja sam se uverio da je učenje crkve lukava i štetna laž, a praktično je skup najgrubljeg praznoverja i vradžbina koje potpuno prikrivaju sav smisao hrišćanskog učenja.“

    1. Sta kvalifikuje gdina da o ovoj temi daje svoje misljenje? Da li se gdin oglasio po pitanju smenjivanja sa katedri svakog drugog profesora, na svim drugim, fakultetima? I zasto redakcija Danas nije objavila komentar i odgovor svestenika dr Zorana Djurovica koji razoblicava nestrucnost i nekvalifikovanost gdina Begovica da govori na ovu temu?

  2. Ma cudno je to koliko ce trivijalnih nacina razracunavanja naci nasi episkopi. U pitanju je samo mesto patrijarha, na koga imaju aspiraciju svi clanovi sinoda, a i pojedini van pravoslavne crkve (sadasnji predsednik). Za mene je Hricanstvo samo pravac filozofije koji obiluje dogmama i protivurecnostima, dok sa etno socijalnog stanovista predstavlja identitesku matricu svih nasih zabluda i pogresnih izbora.. Srebroljublje naseg svestenstva vise puta su ismevali najveci srpski pisci a u narodu je prepoznato i ismejano gotovo posle svakog crkvenog obreda. Sa druge strane narod nikad vise nije placao svestenicima a nikad manje nije verovao i bio duhovno povezan sa hriscanskim vrednostima.

  3. A kako će Maksim iz Amerike da predaje studentima.Drago mi je da su ga najurili trebalo bi ga i raščiniti jer je jeretik.

  4. `Sveti Arhijerejski Sinod je razrešio vladiku Maksima i docenta Marka Vilotića prava poučavanja na Bogoslovskom fakultetu’. Nedavno smo od jedne novinarke istog lista citali cak dva clanka u kojima je izneta teza da su ova dva nastavnika sa Teoloskog fakulteta nesto `zgresili’ dajuci nezgodne izjave u vezi ukrajinske crkve. Dakle, cisto politicka motivacija, koja, zavisno od masivnosti izjava bi mogla dovesti do konflikta SPC sa RPC, sto stvarno niko razuman ne bi trebalo da savetuje. Medjutim sad nam ovaj clanak iznosi sasvim drugaciju pobudu, koja, naravno moze da izazove iskljucivo zgrazanje. Sta je od toga istina?

  5. Autor pise, “ A ako im ova čistka dvojice profesora uspe (tj. ako Univerzitet ustukne pred Sinodom, jer u ovoj zemlji čuda, na kraju krajeva, ništa nije apsolutno nemoguće), ne treba sumnjati da će za njom odmah uslediti i druge.“ Čudno kako mu je promaklo da je na tom istom Fakultetu a u saglasnosti Univerziteta predaju profesori teološke predmete bez zvaničnih kvalifikacija za te iste predemete, jer nemaju ni osnovne studije niti specijalističke kao ni doktorat iz te oblasti, pa ipak predaje. Kad ovakva čuda postoje, da nekvalifikovani profesori predaju na Univerzitetu u Beograd, ni je strasno i da se neki odpuste, pogotovo kad znamo da imaju episkopska primanja veće nego rektor Univerziteta, tako da nisu životno ugroženi, a pisati i javno delovati mogu bez problema.

  6. U Novo Zavetu jasno pise: Jedini posrednik izmedju Boga i coveka je Hristos. Svi ostali se pogresno tu ubacuju i lazu obicne ljude koji ne razumeju Sveto pismo. Naravno oni to dobro naplaciju.

  7. Ovo je diktatura Bulovica prema onima koji mu nisu kicmu savili. Javna je tajna da je on siva eminencija svega u SPC i da je on pravi patrijarh. Covek je poslusnik svake vlaste-od JUL-a pa do ove od AV-a. Ipak kao vernik verujem da ce Bozija biti zadnja i da ce on zaustaviti ovo zlo koje on cini.

  8. Svaka cast profesoru Begovicu sto je pokazao hrabrost i odgovornost da se pozabavi ovom temom! Kao intelektualac i profesor, ali i kao clan te iste crkve, pokazao je vrlo visoku svest o tome da crkva ne sme biti prcija nekolicine pojedinaca koji je potcinjavaju iskljucivo svojim interesima, vec da se tice citavog laosa. Tim pre sto se, kako je ubedljivo pokazao razotkrivajuci Buloviceve marifetlike, u konkretnom slucaju radi i o grubom udaru na univerzitet na kome Profesor radi. Veci broj slicnih glasova bio bi krucijalan za potencijalne promene nabolje…

  9. Pošto profesor smatra da vodi poreklo od majmuna , samo bih ga pitao – je li ti deda bio majmun?

    1. A je li tebi deda kamen, posto je Adam od zemlje stvoren? Deda Grumen ili pradeda Šljunak ili tako nešto? Kada se Sveto pismo shvata bukvalno nastaje veliki problem. Postoji i alegorijska škola tumačenja, ali to je duga priča. Ima mnogo stvari koje ne znamo niti možemo pouzdano znati. Tebi majmun deluje ružno i glupo a to je samo primat. Božja intervencija je možda bila samo „stvaranje po svojoj slici“ , oslovesnjenje primata, ologosenje…ne možemo pouzdano znati. Nema tačnog odgovora na to pitanje i sve se zasniva na verovanju, a to po definiciji ne može biti predmet nauke.

  10. U Crkvi nema demokratije. Crkva je striktno hijerarhijska organizacija. Međutim, Univerzitet nije Crkva i tu Crkvene vlasti ili hijerarhija nemeju organizaciono pravo prisustva, već samo savetodavno pravo. Gospodin Episkop Irinej Bulović pri Univerzitetu može da iznosi svoje mišljenje, a koje se u ovom slučaju ne može uvažiti.

  11. Najlakše je verovati. Verovanje ne traži nikakav intelektualni napor. Niti dokaze.

  12. Interesantno je ko su akteri ovog dijaloga. Naizgled nemaju nista zajednicko, ali sustinski su izuzetno povezani. To bi se sve znalo da su dosijei zlocinacke udbe otvoreni i da znamo ciji su potomci „gospoda“ Irinej Bulovic i Boris Beggovic. Onda bi i ova „polemika“ dobila svoj puni smisao, odnosno besmisao.

  13. Ovo je jedan toliko pristrasan tekst od strane jednog apsolutno nekompetentnog autora. Cudim se kako se nasao na stranicama Danasa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. i 7. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.