Sudeći prema mnogim informacijama i indicijama, ključ aktuelne makedonske krize u rukama je Ali Ahmetija, bivšeg komandanta Oslobodilačke narodne armije i sadašnjeg lidera Demokratske unije za integraciju, vladajuće partije Albanaca u Makedoniji. Toj se činjenici ima zahvaliti što su kritičari vlade Nikole Gruevskog uglavnom blagi prema njegovom ključnom partneru, iako je DUI zajedno s VMRO-DPMNE na vlasti od 2008, a u sadašnjem ministarskom kabinetu ima sedam mesta.


Mada bivši premijer Albanije Sali Beriša tvrdi da „Ahmeti stvarno nije premijer, ali nastupa i deluje kao da je premijer“, recimo dovodi investitore u Tetovo, i opozicione partije etničkih Makedonaca i etničkih Albanaca spremne su da pred njegovom ulogom u vlasti zatvore oči. Njihov stav prema Ahmetijevom neupitnom političkom položaju dosta dobro reflektuje poziv koji mu je aprila ove godine javno uputio direktor lista na albanskom jeziku Lajm. Fejzi Hajdari je dao predsedniku DUI Ahmetiju 48 sati da podnese ostavku, a da u zamenu za to bude amnestiran za sve vrste skandala, afera uključujući i eventualne snimke u sklopu takozvanih bombi šefa SDSM Zorana Zaeva.“Dovoljno je da se izvini i javno prizna da više nikad neće podržavati antialbanske politike i da neće biti protiv blagostanja svih građana Makedonije bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost“.

Slične ultimativne pozive Ahmetiju uputio je i Zaev, čiji se uticaj ni u makedonskom biračkom telu ni među predstavnicima međunarodne zajednice nikako ne može meriti sa uticajem Ahmetija u albanskom biračkom telu i značajem koji mu daju predstavnici međunarodne zajednice. Ahmetija dosad nije bilo unutar objavljenih tajno snimljenih telefonskih razgovora, a ne veruje se da će ga biti i ubuduće i to ne samo zato što Albanci budući, kako tvrdi Albert Musliju iz gostivarske Agencije za demokratsku integraciju, ranije žrtve prisluškivanja i praćenja imaju u svoj genetski kod ugrađen bezbednosni mehanizam, pa materijala i nema nego i zato što Zaev bez podrške Ahmetija nema nikakve šanse.

Ni na jedan ni na drugi ultimatum Ahmeti se nije ni osvrnuo i, uzimajući u obzir i sve ograde, ranija neslaganja recimo oko izbora predsednika Makedonije i neka pojedinačna nezadovoljstva unutar DUI, ostao je uz svog partnera Gruevskog čak i tokom i posle policijske intervencije u Kumanovu. Posle koje je veoma pojačao lično obezbeđenje jer su ga porodice u Kumanovu poginulih državljana Kosova proglasile za izdajnika.

Kako se druga po veličini partija etničkih Albanaca u Makedoniji – DPA – od ranije smatra bližom Gruevskom nego DUI, preostala albanska opozicija nije dovoljna Zaevu da sa njom napravi kritičnu masu protesta koja bi iznedrila vaninstitucionalne promene kojima SDSM teži. Gradonačelnik Struge Zijadin Sela, koji predvodi pokret za reformu DPA (?), i gradonačelnik Gostivara Vesel Memeti, lider male NDP, upravo su osnovali Alijansu za Albance čiji će program ovih dana, kako javlja televizija na albanskom jeziku AlsatM, predstaviti američko-albanskom lobiju u SAD.

Za razliku od Ahmetija, koji u neobično brojnim intervjuima za medije nemačkog jezičkog područja, ponavlja da bi svaka revizija Ohridskog sporazuma ili kreiranje novog sporazuma za regulisanje suživota Makedonaca i Albanaca bio korak nazad, Sela i Memeti su upravo za nov početak i nove pregovore između dve glavne etničke zajednice u Makedoniji.

Zanimljivo da je upotreba albanskog jezika prva tačka koju bi, prema Ahmetiju, trebalo unaprediti, odnosno prva tačka koju bi, po Seli i Memetiju, iznova trebalo ispregovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari