Entoni Skaramuči: Najkraće u Beloj kući 1Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

„Sjajan dan u Beloj kući“, napisao je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru uveče istog dana kada je saopšteno da direktor komunikacija Entoni Skaramuči napušta ovu poziciju na kojoj je proveo praktično manje od 10 dana.

Zapadni mediji pišu da je Skaramuči bez posla ostao na preporuku novog šefa osoblja Bele kuće DŽona Kelija, odmah pošto ga je Tramp postavio na tu funkciju.

„Entoni Skaramuči napušta mesto direktora komunikacija u Beloj kući. On smatra da je najbolje da pruži šansu šefu osoblja Džonu Keliju da krene od početka i izabere svoj tim. Želimo mu sve najbolje“, izjavila je Sara Sanders, sekretarka za štampu Bele kuće.

Skaramuči je imenovan na mesto direktora komunikacija 21. jula, a tu funkciju je nezvanično počeo da obavlja 25. jula, iako je zvanično trebalo da preuzme mesto tek 15. avgusta. Međutim, otpušten je 31. jula, samo 10 dana pošto je imenovan, odnosno šest dana od kako je nezvanično preuzeo funkciju. NJegov boravak na mestu direktora komunikacija Bele kuće je najkraći u američkoj istoriji, pošto je „oborio rekord“ od 11 dana koji je držao jedan od njegovih prethodnika, DŽek Keler u Reganovoj administraciji.

Do Skaramučijevog odlaska iz Bele kuće došlo je zbog prošlonedeljnog skandala koji se nekoliko dana razvlačio po medijima, pošto je on pokrenuo napad na (tadašnjeg) šefa osoblja Bele kuće Rajnsa Pribusa, nazvavši ga u razgovoru sa novinarem NJujorker magazina „paranoidnim šizofreničarem“, uz još neke „sočne“ psovke. Skaramuči je veoma žestokim i nepristojnim rečima napao i Trampovog glavnog stratega Stiva Benona, a kasnije je na tviteru napisao da je zažalio što je koristio tako „živopisan rečnik“. Nakon toga, Pribus je podneo ostavku.

Entoni Skaramuči, poznat kao „Muč“, rođen je 6. januara 1964. godine, na Long Ajlendu, Njujork. Karijeru je započeo u kompaniji Goldman Saks, gde je radio od 1989. do 1996, kada je zajedno sa jednim kolegom pokrenuo Oskar kapital menadžment. Nakon toga, 2005. je osnovao i firmu Skaj bridž kapital. Za Obamu je radio na prikupljanju finansija 2008. Pred izbore 2016. Skaramuči je na tviteru napisao da se nada da će Hilari Klinton biti sledeći predsednik i žestoko je kritikovao Trampa. Najpre je podržao Skota Vokera, pa DŽeba Buša, a tek kada su se oni povukli iz trke Skaramuči se pridružio Trampovoj kampanji i tada je obrisao sve tvitove protiv njega. Skaramuči se dva puta ženio i razvodio. Ima troje dece iz prvog i dvoje iz drugog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari