Evropski parlament juče je zatražio da se organizuju novi „slobodni i redovni“ izbori u Rusiji zbog velikog broja neregularnosti zabeleženih tokom izbora održanih 4. decembra. U neobavezujućoj rezoluciji usvojenoj pred početak samita EU-Rusija u Briselu, Evropski parlament „traži organizovanje novih slobodnih i redovnih izbora pošto budu registrovane sve opozicione stranke“.


Prilikom održavanja izbora pokazalo se da Rusija nije poštovala izborne norme Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), naveli su evroposlanici i osudili punjenje glasačkih kutija „brojnim listićima“, kao i hapšenja nekoliko stotina opozicionih aktivista koji su pokušali da demonstriraju na dan izbora i narednih dana. Evropski parlament je takođe pozdravio demonstracije u Rusiji kao izražavanje volje ruskog naroda za više demokratije i osudio oštro ophođenje policije prema demonstrantima. Vlasti u Moskvi takođe se pozivaju da hitno sprovedu istragu o svim navodima o prevari i zastrašivanju i kažnjavanje odgovornih za to.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton rekla je pred Parlamentom da će evropski zvaničnici iskoristiti sastanak sa ruskim predsednikom Dmitrijom Medvedevim da mu prenesu „zabrinutost zbog problema koji su se pokazali tokom izbora“. Dvodnevni samit Evropske unije i Rusije počeo je sinoć radnom večerom kojoj su prisustvovali predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i ruski predsednik.

Predsednik ruske Državne Dume Boris Grizlov izjavio je juče da ne želi da treći put bude na toj funkciji. „Doneo sam odluku da vratim poslanički mandat Jedinstvene Rusije. Mislim da sam radeći u Dumi osam godina uzastopno uradio mnogo od onog što je bilo planirano“, piše u izjavi Grizlova, navodi Beta. On je najavio da će i dalje biti u vrhu Jedinstvene Rusije i da je spreman da radi „na onom mestu koje odredi predsednik“.

Grizlov je pre dolaska na čelo Dume bio ministar policije, a poznat je po izjavi da „parlament nije mesto za diskusiju“. Mediji kao kandidata za predsednika Dume pominju potpredsednika vlade Aleksandra Žukova i šefa administracije predsednika države Sergeja Nariškina.

Protest novinara Komersanta

Moskva – Više od 70 novinara izdavačke kuće Komersant protestuje zbog odluke vlasnika da otpusti glavnog urednika nedeljnika Komersant vlast, Maksima Kovaljskog, i ocenjuje da je reč o pritisku na redakciju. U otvorenom pismu, objavljenom na jednom od ruskih sajtova, novinari pišu da je Kovaljski smenjen zbog objavljivanja fotografije biračkog listića na kojem je bila napisana psovka upućena premijeru Vladimiru Putinu. „Neknjiževni tekst nije pripadao nedeljniku, redakciji ili bilo kome od autora. To je bila fotografija koja je zabeležila realno ponašanje birača na izborima“, piše u tom pismu.

Novinari navode da smenjivanje Kovaljskog smatraju „zastrašivanjem, usmerenim na to da se ne dozvole nikakve kritičke izjave u odnosu na Vladimira Putina“, čak i indirektno, objavljivanjem fotografija tekstova gde se o njemu izjašnjavaju „bez dužnog pijeteta“. Vlasnik izdavačke kuće Komersant Ališer Usmanov je reagujući na otvoreno pismo naveo da je „doneo ispravnu odluku (o smenjivanju Kovaljskog) i da nema nameru da je povuče“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari