Eparhija: Preminula mati Teoktista - igumanija manastira u Đakovici 1Foto: Pixabay/ Lily

Eparhija Raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je danas preminula igumanija manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, mati Teoktista (Poleksija Kastratović).

 

Ta eparihija je navela da je mati Teoktista, „svojim duhovnim likom, podvigom, ljubavlju, verom i molitvom ostavila neizbrisiv trag u dušama svih onih koji su imali čast da je poznaju“

„Upisala se za vreme svog zemaljskog života u večnu knjigu života Hrista Spasitelja, kome je posvetila ceo svoj život“, navela je eparhija na svom sajtu.

Mati Teoktista, rođena je 12. jula 1936. u đakovičkom selu Biteš od oca Pavića i majke Milice a bila je najmlađe od šestoro dece pobožne porodice Kastratović.

Na krštenju, u hramu, koji će skoro posle osam decenija postati manastir njenog pokajanja, od kuma crkvenjaka dobija ime Poleksija, navela je eparhija.

Eparhija je podsetila da je mati Teoktista, teške godine rata 1999-1999, kao i posleratne godine provela uz svoju crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima i hrabrila narod.

U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje su molitveno, pod zaštitom italijanskog KFOR-a živele pri hramu u Đakovici, podnoseći mnoge nevolje i opasnosti.

O staricama se brinuo tadašnji dečanski iguman, a sada episkop raško-prizrenski Teodosije sa svojom bratijom, kao i blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Svetu liturgiju sa početkom u 9.00 služiće episkop raško-prizrenski Teodosije a posle opela, telo mati Teoktiste biće sahranjeno u porti manastira u Đakovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari