Viši sud proglasio krivim optužene za finansijsku zloupotrebu u Eparhiji raško-prizrenskoj, odbrana najavila žalbu 1Jedan od osuđenih Simeon (Dejan Vilovski) Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik sudskog veća Višeg suda u Beogradu Marina Anđelković proglasila je krivim optužene za finansijsku odštetu Eparhije raško-prizrenske, u periodu od 2004. do 2010, za koju je optužnica teretila: direktora nekadašnjeg Eparhijskog centra „Rade Neimar“ Predraga Subotičkog, odgovornog arhitektu Jelenu Šubarević i raščinjenog protosinđela Simeona (Dejana Vilovskog), kome se sudilo u odsustvu.

Prema presudi, koja još nije pravosnažna, Vilovski je obavezan da nadoknadi štetu ERP u iznosu od devet miliona dinara, a Subotički 15 miliona dinara. Sudija Marina Anđelković, konstatovala je da se od PD „Eparhijski centar Rade Neimar“ oduzima imovinska korist u iznosu od 39 miliona dinara zbog sumnje da je proistekla iz krivičnog dela.

Vilovski je osuđen u odsustvu jer su pravosudni organi Grčke odbili njegovo izručenje Srbiji.

Ovo je prvostepena presuda na koju će odbrana optuženih, kako je potvrđeno Danasu, žaliti zbog mnogobrojnih nepravilnosti tokom sudskog procesa i procene da je veštačenje odbrane u potpunosti pobilo navode optužnice.

Početkom decembra 2020. po nalogu sudije Marine Anđelković, doneto je rešenje o obustavi sudskog procesa, koji se po ovom predmetu vodio i protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), koji je preminuo te godine 21. novembra.

Optužnica, koja je spojena od dva optužna akta iz 2013. i 2015. tereti okrivljene da su izvršili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove i da je Epahijskom građevinskom centru „Rade Neimar“ isplaćeno više novca od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni.

Krivičnu prijavu zbog finansijskih zloupotreba u ERP podneo je Sveti arhijerejski sinod SPC 2011, ali se sudskom procesu kao tužilac pojavila sama Eparhija.

Podizanju krivične prijave, a potom i optužnice prethodio je unutarcrkveni spor oko obnove srpskih svetinja na KiM koje su u martovskom pogromu 2004. uništili kosovski Albanci, a koji se 2010. završio najpre isključenjem iz Sabora, a potom i raščinjenjem vladike Artemija koji je bio protiv učešća Prištine u obnovi. On je tvrdio da su crkvene odluke nekanonske i da u celom procesu ima elemenata političkog i verskog progona, zbog njegovog javnog antiekumenizma, a što su bili i razlozi zbog kojih je grčki sud Aeropag zvanično odbio zahtev srpskih vlasti za izručenje protosinđela Simeona, kog je SPC raščinila.

Zatvorske kazne

Protosinđel Simeon u odsustvu je osuđen za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu na kaznu zatvora od dve i pogodine . Subotički je za isto krivično delo osuđen na četiri godine zatvora i u tu kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari