I to se dešava (u Srbiji). Javnost je prošle sedmice bila obaveštena da je lekar specijalista Vojin Lilić nekoliko dana štrajkovao glađu na nesvakidašnjem mestu, u krugu Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici. Razlog za štrajk bio je takođe neuobičajen. Lekar koji važi za priznatog stručnjaka zahtevao je da bude smenjen sa funkcije načelnika Odeljenja za alkoholizam i raspoređen na poslove „običnog“ specijaliste.

I to se dešava (u Srbiji). Javnost je prošle sedmice bila obaveštena da je lekar specijalista Vojin Lilić nekoliko dana štrajkovao glađu na nesvakidašnjem mestu, u krugu Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici. Razlog za štrajk bio je takođe neuobičajen. Lekar koji važi za priznatog stručnjaka zahtevao je da bude smenjen sa funkcije načelnika Odeljenja za alkoholizam i raspoređen na poslove „običnog“ specijaliste. Pri tom je optužio direktora bolnice Milana Stanojkovića za mobing, odnosno psihičko maltretiranje na poslu.

Bolnica ili zatvor za pacijente?

– Direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Toponici ugrožava i prava pacijenata. Slobodna šetnja psihijatrijskih pacijenata dozvoljena je samo do 12 časova. Oni se mogu žaliti na loše zdravstvene usluge isključivo u pisanom obliku. Pacijenti se kažnjavaju zbog pušenja i drugog kršenja kućnog reda, iako mnogi zbog prirode bolesti ne znaju ni gde se nalaze, a kazne su i ukidanje slobodne šetnje ili premeštanje na teže odeljenje. Cenzurišu se pisma pacijenata, pa čak i ona upućena rodbini. Pošto je njihov pravni zastupnik zaposlen kao pravnik u bolnici, nije teško zaključiti da on neće „udariti“ na svog direktora i ustanovu, ukoliko žalbe pacijenata do njega uopšte i stignu – kaže sekretar Granskog sindikata Nezavisnost Goran Dejanović.

Ovih dana je i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite UGS Nezavisnost upozorio da direktor Stanojković navodno mobinguje zaposlene u bolnici. Granski sindikat je precizirao da mu se do sada javilo dvadesetak zaposlenih koji su se žalili da ih Stanojković „teroriše, šikanira i maltretira na poslu“. Prema rečima radnika, direktor Psihijatrijske bolnice „kažnjava i šikanira čak i pacijente“. O tome je Granski sindikat zdravstva više puta obaveštavao Ministarstvo zdravlja i ministra Tomicu Milosavljevića. Oni, međutim, do sada nisu reagovali što, kako kažu u Nezavisnosti, „ohrabruje“ direktora Stanojkovića da „nastavi sa maltretiranjem zaposlenih“, a žrtve mobinga da ćute, u strahu da ne dožive veće šikaniranje ili ostanu bez radnog mesta.

Četiri centra protiv mobinga

Granski sindikat zdarvstva UGS Nezavisnost saopštio je da su u toku pripreme za otvaranje centara protiv mobinga u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Njima će moći da se obrate svi zaposleni, kojima će se pomagati i kroz podizanje tužbi i zahteva za nadoknadu štete. Centri će biti nastavak borbe ovog sindikata protiv mobinga, koji se, kako kažu, vodi već pet godina, sa manje ili više uspeha.

– Ministarstvu zdravlja i ministru Milosavljeviću upućivali smo dopise, sa dokaznim materijalom i izjavama svedoka, u kojima smo upozoravali na mobing u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Toponici, kao i u niškom zdravstvu uopšte. Ministarstvo nam je do sada samo vraćalo informacije o mobingu. Nije reagovalo ni na Lilićev štrajk glađu o kojem je obavešteno. To je neshvatljivo jer mobingovanje u zdravstvu, a posebno u psihijatriji, znači direktno ugrožavanje ne samo zaposlenih već i pacijenata. Ministar Milosavljević je lično promovisao prava pacijenata, kada je to bilo „u modi“, a sada ne smatra da treba da reaguje čak ni na drastične slučajeve – rekao je Goran Dejanović, sekretar Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite UGS Nezavisnost, na poslednjoj konferenciji za novinare.
Doktor Ilić kaže da se odlučio na najradikalniji vid protesta jer je direktno isprovociran činjenicom da direktor Stanojković više od mesec i po dana nije odgovorio na njegov zahtev da bude razrešen s funkcije načelnika Odeljenja za alkoholizam. Prekinuo je štrajk jer ga je kolegijum bolnice, u Stanojkovićevom odsustvu, podržao u nastojanju da bude smenjen, tako da sada radi kao lekar. Kaže da je zahtevao da radi „lakši posao“ kako zbog svog zdravstvenog stanja, koje je ozbiljno ugroženo i stresovima na poslu, tako i zbog Stanojkovićevih kritika na njegov rad, zbog čega mu je „pretio premeštajem i otkazom“. Prema njegovim rečima, šikaniranje je počelo kada je odbio da podrži Stanojkovićev izbor za direktora, zbog čega ga je direktor „doživljavao kao konkurenciju“. Lilić je zaposlen u ovoj ustanovi 23 godine, od kojih 13 na rukovodećim mestima, a radi i kao mentor za specijalističke studije na Medicinskom fakultetu u Nišu.
O mobingu u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici javno govori i bivša blagajnica Mirjana Stojadinović. Ona tvrdi da je posle 30 godina rada izbačena sa posla „samo zato što je ukazala na greške rukovodilaca“. – Tada sam nazvana lopovom i dobila otkaz – kaže. Sada opet radi u bolnici jer je republička inspekcija rada vratila na posao, a sud naložio da bude vraćena i na radno mesto fakturiste. Direktor Stanojković se, međutim, oglušio o sudsku odluku i vratio je na mesto „instruktora radne terapije na Odeljenju za psihijatriju“. Stojadinovićka, međutim, kaže da je završila gimnaziju i nijedan dan nije radila sa pacijentima. Pošto je prinuđena da radi sa pacijentima na jednom teškom odeljenju, pita šta će se dogoditi ukoliko neko od pacijenata izvrši samoubistvo ili povredi nekog drugog. Hoće li ona biti odgovorna?
– Štrajk glađu doktora Vojina Lilića bila je, očigledno, samo kap u punoj čaši. Njegova odluka da se protiv mobinga bori na ovaj način nipošto nije proizvod pomračenog uma, već nastojanje da strahovlada i autarhija direktora ustukne pred demokratijom i ljudskim pravima zaposlenih. Tim pre što mobingovanje zaposlenih u zdravstvu, a pogotovu u psihijatriji, predstavlja i direktno ugrožavanje pacijenata. Ako uklonite stručnjaka, direktno ugrožavate ljudska prava onih koje leči, a posebno psihijatrijskih bolesnika – ocenjuje sekretar Granskog sindikata Nezavisnost Dejanović.
Naš list juče nije uspeo da kontaktira s direktorom Specijalne psihijatrijske bolnice u Toponici. Stanojković je, međutim, prethodno, u retkim izjavama za lokalne medije, negirao da u ovoj ustanovi postoji bilo kakvo maltretiranje zaposlenih. On je rekao da je bio iznenađen Lilićevim štrajkom glađu. Dobio je njegov zahtev za razrešenje, ali ga nije razmatrao jer je Lilić bio na bolovanju. Kada se Lilić vratio, sreli su se i dogovorili da razgovaraju o zahtevu čim se Stanojković vrati sa službenog puta.
– Nije tačno da se zaposlenima preti i da su kažnjavani. Kaženjena je samo žena (Mirjana Stojadinović, p.a.), kojoj se sudi zbog protivpravnog pribavljanja imovinske koristi. Ona je dobila otkaz, onda je inspekcija vratila do okončanja postupka, ali ja nisam mogao da je ostavim da radi sa novcem. Ukoliko se na sudu dokaže da je krala, momentalno će dobiti otkaz- rekao je direktor bolnice Stanojković.
On je dodao da je bolnica o svemu obavestila Ministarstvo zdravlja i Lekarsku komoru, a veruje da će biti posla i za sud. Na njegovoj strani su i svi sindikati u psihijatrijskoj bolnici, među kojima i Granski sindikat Nezavisnost, koji su ovih dana utvrdili da im se ni jedan radnik nije zvanično žalio na mobing. U Granskom sindikatu Nezavisnosti ocenjuju da je to verovatno tačno, ali samo zato što su radnici zastrašeni, tako da su „preskakali“ bolničke sindikate i obraćali se direktno ovoj sindikalnoj organizaciji. To i ne čudi, smatraju oni, jer je u Srbiji mobing još uvek novi pojam, tako da ga zaposleni dovoljno ne prepoznaju, a zbog straha nisu spremni na suprotstavljanje. Još veći problem je što ga ni zakonodavstvo u Srbiji nije definisalo kao krivično delo, uprkos tome što mobing ostavlja veoma teške, pa i tragične posledice, pošto radnici ostaju bez prihoda, ozbiljno oboljevaju, a pribegavaju i samoubistvu.
– Znamo za mobing u Psihijatrijskoj bolnici u Toponici, jer nam se obratilo desetak zaposlenih, najviše medicinskih sestara. Žalile su se na maltretiranje, šikaniranje, pretnje otkazima. Takva presija u jednoj psihijatrijskoj ustanovi jeste posebno osetjiva i teška. Ali, mobinga ima na sve strane. Javljali su nam se zaposleni iz većih firmi, Žitopeka i Srbijaturista, žaleći se na velika šikaniranja koja trpe od svojih direktora. Psihičkog maltretiranja ima i u prodavnicama, dragstorima i cvećarama. Gotovo svugde. Mobing je uzeo maha, epidemija mobinga je u jeku – ocenjuje Emilija Antić Obrenović, poverenik za jug Srbije u Udruženju Stop mobing.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari