Epidemijska situacija u Užicu za sada povoljna 1Gradonačelnica Užica Foto: Nenad Kovačević

Epidemijska situacija u Užicu, po oceni Gradskog kriznog štaba, trenutno je povoljna, ali to ne znači da se ne može promeniti, zbog stanja u okruženju i nepridržavanja protivepidemijskih mera.

Za sada, kako je istakla gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, Gradski krizni štab neće uvoditi nove protivepidemijske mere, ali je pozvala sugrađane da poštuju mere koje su ranije uvedene.

Od početka oktobra, u gradu su inficirane 23 osobe, a u u dvema bolnicama je na lečenju 25 pacijenata, koji nisu samo iz Užica, od kojih su tri na intenzivnoj nezi, među kojima je jedan na respiratoru.

Gradonačelnica je istakla da je „sprovođenje svih mera, jedini način da se spreče posledice korona virusa i apelovala na građane da učine dodatni napor i da zaštite sebe i druge“.

Širenje zaraze je najbrže na mestima gde je veliki broj ljudi, na proslavama, u kafićima, restoranima i, u takvim situacijama, moramo preduzeti sve protivepidemijske mere“, poručila je gradonačelnica i dodala da je „ogromna odgovornost vlasnika trgovinskih, ugostiteljskih i ostalih objekata u sprovođenju preporučenih mera.

Preporuka je da se mesta sa velikom brojem ljudi izbegavaju, a kada to nije moguće da se na tim mestima boravi što kraće, uz upotrebu zaštitne maske i poštovanje međusobne fizičke udaljenosti“, kazala je gradonačelnica.

Ona je dodala da taj štab svakodnevno prati situaciju, da će, u zavisnosti od razvoja epidemijskog stanja, preduzimati dodatne mere i najavila rigorozniju kontrolu sprovođenja postojećih mera.

Mora se poštovati zdravlje svih zaposlenih, u javnom i pritvatnom sektoru, i obaveza je da se reaguje na prve simptome respiratornih infekcija kod zaposlenih“, upozorila je gradonačelnica.

Zoran Militarov, član Gradskog kriznog štaba, istakao je da je „u septembru u Užicu bilo 16, a od početka oktobra 23 inficiranih lica što je“, kako je naveo, „za grad poput Užica, relativno mali broj, ali da to ne znači ništa, jer situacija može brzo da se pogorša, samo zbog jednog neopreznog skupa“.

Najveći rizici su u ugostiteljskim objektima. U trgovinskim radnjama je bilo nekoliko slučajeva da je sanitarna inspekcija reagovala i sačinila zapisnike, jer je u njima bio preveliki broj ljudi“, kazao je Militarov i istakao da se, za sada, neće dodatno ograničavati rad ugostiteljskih objekata u gradu.

Kontrole

„Od 1. septembra do 20. oktobra je obavljeno 280 kontrola i u 44 slučaja su sačinjeni zapisnici, u kojima su navedeni elementi za podnošenje prekršajnih prijava“, rekao je Militarov i dodao da u nadzoru nad sprovođenjem tih mera, osim komunalne policije, učestvuju sanitarna inspekcija, MUP i drugi organi.

Gradonačelnica Užice/Foto N.Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari