Epidemiolog iz Zavoda u Kosovskoj Mitrovici: Ima dovoljno testova, dnevno ćemo testirati 60 osoba 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici doktor Aleksandar Antonijević izjavio je da je danas testirano 60 pacijenata sa respiratornim infekcijama i da ima dovoljno testova.

On je za agenciju Beta rekao da će se od danas po 60 uzoraka dnevno iz Kosovske Mitrovice obrađivati laboratorija Veterinarskog instituta u Kraljevu, što će ubrzati proces dobijanja raezltata.

To znači da će se nedeljno biti testirano po 300 osoba, što je dovoljno za teritoriju koju mi pokrivamo, tako da neće biti trijaže, već će biti testirani svi koji se sa simptomima javljaju kovid ambulantama Domova zdravlja u srpskim sredinama na Kosovu“, rekao je Antonijević .

On je naveo da su „klinička slika i sumnja na respiratorne infekcije jedini uslov za testiranje“.

Epidemiolog je kazao da rezultati 50 uzoraka, koji su u subotu poslati laboratoriji „Vatreno oko“ u Beogradu, još uvek nisu stigli i da se očekuju danas.

U srpskim sredinama na Kosovu zaraženo je 43 osobe, od čega je 39 na severu Kosova.

Prema navodima iz kosovskomitrovačkog KBC deset pacijenata leči se na Infektivnom odeljenju dok je jedan prebačen u KC Kragujevac.

Zbog povećanog broja zaraženih u KBC u Kosovskoj Mitrovici obavljena je reorganizacija rada, pa je sada Interno odeljenje, gde ima 140 kreveta, Kovid bolnica.

U apotekama ima dovoljno maski i sredstava za dezinfekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari