"Period od punog zdravlja do potpune slomljenosti može da traje samo sat, dva": Epidemiolog o virusu gripa koji je zvanično potvrđen u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Sezona gripa u Srbiji zvanično je „otvorena“ u sredu, kada je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” saopštio da je potvrđen prvi slučaj te infekcije virusom gripa tipa AH1(pdm09) na teritoriji Šumadijskog okruga.

U ovom času niko ne može da kaže kakva će ova sezona biti i koliko će ljudi u državi biti inficirano, ali može informacije o tipu virusa, koji je „rođak“ onog takozvanog svinjskog gripa čija je pandemija bila pre 15 godina.

„Pun naziv sada izolovanog virusa je A(H1N1)pdm09. H1 i N1 su belančevine na površini virusa, a pdm09 znači da je to pandemijska varijanta iz 2009. godine. Dakle, to je virus koji već 15 godina šeta između dve zemljine polulopte. Sezona gripa se na jugu privodi kraju, a nama uskoro predstoji“, objašnjava za Danas epidemiolog Zoran Radovanović.

Relativno dobroćudan

Dodaje da je taj virus bio relativno dobroćudan čak i kada se pojavio i nema nikakvih naznaka da se njegov potomak koga očekujemo ove zime (Viktorija 2019) u međuvremenu prozlio.

„Za tu pandemiju je 2009/2010. godine bilo karakteristično da broj umrlih nije bio povećan, ali 80 odsto njenih žrtava, uključujući 10 trudnica, bili su mlađi od 60 godina. To je inverzija u odnosu na uobičajeni odnos mladih i starih jer po pravilu je samo 20 odsto ili manje umrlih od gripa mlađe od 60 godina“, kaže Radovanović.

Ovaj tip gripa, međutim, nije jedini koji je sada u Srbiji, jer kako navodi naš sagovornik, pored sada izolovanog virusa gripa A(H1N1) kod žene iz Kragujevca, prošlog meseca je izolovan i predstavnik podgrupe A(H3N2) kod godinu dana stare devojčice iz Novog Sada.

grip
Foto: ddisq / Shutterstock.com

„To ne znači da sada kreće epidemijski talas, jer su za to potrebni dodatni uslovi, pre svega niska temperatura i niska vlažnost. Kada je lapavica, nakvasi se obuća i čovek može da počne da kija, ali za porast učestalosti gripa potreban je suv i hladan vazduh. Ukoliko se virus zadržava na gornjim disajnim putevima, grip liči na ostale slične bolesti. Od nazeba, prehlade i sličnih infekcija se razlikuje po težini kliničke slike, a od kovida 19 po dramatičnom početku. Nazeb protiče bez temperature ili ona samo malo prelazi 37 stepeni, a kovid 19 se razvija postepeno. Kod gripa period od punog zdravlja do potpune slomljenosti može da traje samo sat-dva. Uz glavobolju, gušobolju, kijavicu i kašalj slede visoka temperatura, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, kao i izrazita malaksalost. Zabluda je da se od gripa često boluje. Čoveka u klinički ispoljenom obliku pogodi prosečno jednom u desetak godina, ali to dobro zapamti“, napominje taj stručnjak.

Dva podtipa virusa gripa u Srbiji

Kada je reč o kliničkoj slici, Radovanović napomnje da obično podtip A(H3N2) daje težu kliničku sliku od podtipa A(H1N1).

„Međutim, postoje razlike u odnosu na uzrast, a posebno na takozvani prvobitni antigenski greh. Naime, čovek lakše podnosi zaražavanje tipom i podtipom virusa gripa sa kojim se prvi put sreo, obično kao dete. Jedina prevencija je vakcinacija. Ona je prava mera zaštite, ako se izuzme odlazak u Australiju ili – na ovoj geografskoj širini – beg iz civilizacije. To nije idealna vakcina. Čak i ako vakcina sadrži sojeve virusa gripa koji će cirkulisati u populaciji tokom hladne sezone, zaštita ne prelazi 60 odsto. Međutim, to je mnogo spasenih života, jer je značaj gripa u masovnosti obolevanja“, ističe naš sagovornik.

Kaže da zaštita brzo opada, pa za oko 200 dana skoro sasvim iščili, a kratkotrajnost efekta posebno se odnosi na stare ljude, pa je dobro da ne žure u ambulantu pre novemnbra.

Grip
foto FoNet Milica Vučković

„Vakcine sadrže sojeve podtipova A(H1N1) i A(H3N2) koji su ovog leta cirkulisali ispod polutara. Označeni su kao Viktorija 2019 i Darvin 2021. Pored toga, tu je i podtip B/Viktorija. U stranim vakcinama je sadržan i soj B/Yamagata, ali za njim nema potrebe, jer je prestao da postoji tokom pandemije kovida 19. Dakle, u pogledu zaštite podjednako su pouzdane strane vakcine sa četiri komponente, kao i vakcina Instituta „Torlak“ sa tri komponente. Jedina razlika je što su strane vakcine registrovane za uzrast iznad šest meseci, a „Torlakova“ – iznad 18 godina. Bilo je perioda kada smo manje-više opravdano sumnjali u kvalitet domaćih vakcina. Ove jeseni dobio sam uveravanja od profesorke Darije Kisić, v.d. direktorke Instituta „Torlak“ da je dostignut potreban kvalitet njihove vakcine. Verujem u to i, kada bude vreme, za mesec dana, zavrnuću rukav da primim domaću TorVaxFlu, „Torlakovu“ vakcinu protiv gripa. Domaće proizvođače treba podržati kada god to zasluže, a sada su se za to – bar što se tiče Instituta „Torlak“ – stekli potrebni uslovi“, ocenjuje Radovanović.

Upitan za širenje virusa među populacijom, on kaže da „deset bolesnika zarazi između 12 i manje od 20 osetljivih osoba“ i dodaje:

Kratka inkubacija, u proseku dva dana

„Međutim, na brzinu i lakoću rasejavanja uzročnika utiču dva činioca. Prvi je kratka inkubacija, u proseku dva dana. Drugi je česta pojava besimptomno zaraženih osoba, koja se penje i do 50 posto. Takve osobe ne znaju da su opasnost za bližnje, pa ih nesvesno zaražavaju, utoliko pre što im kretanje nije ograničeno“.

Grip
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Infektolog Žarko Ranković dodaje da nam su nam se respiratorne infekcije, uključujući i grip, pojavile grip u uobičajeno vreme – posle polaska dece u školu i povratka zaposlenih u kolektive nakon godišnjih odmora.

„Savet je da se povede računa o zdravoj ishrani, boravku na svežem vazduhu, provetravanje prostorija u kolektivima. Apelujem da se vakcinišu stariji od 65 godina, trudnice, hronični bolesnici, ali oboleli od malignih bolesti. Ukoliko se simptomi gripa pojave, ne ide se na posao i u školu, trebalo bi se javiti izabranom lekaru i nikako se ne uzimaju antibiotici na svoju ruku“, ističe on dodajući da je najučestalija komplikacija gripa upala plića, a mogu biti zahvaćeni i drugi organi, opisane su infekcije CNS, moždanica, promene na srcu i srčanom mišiću.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari