Epilog sastanka gradonačelnika Beograda i patrijarha Porfirija: SPC će podržati Dan porodice 1Foto: Beoinfo

Patrijarh Porfirije izjavio je danas da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) podržati „Dan porodice“, koji će se, u organizaciji grada Beograda održati 13. i 14. maja, kao i da je „veoma obradovan tom manifestacijom“ i da se podrazumeva da će crkva učestvovati.

On je, posle sastanka s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem, novinarima rekao da je porodica duh zajednice i to je briga crkve ne danas, nego oduvek, jer „čovek nije stvoren kao pojedinac, nego kao zajednica“ i da treba da se nađe smisao postojanja sa drugim ljudima.

Beograd je, kako je istakao, velika porodica, kojoj pripadaju svi ljudi, bez obzira kojoj veri pripadaju i da li se uopšte mole Bogu i da zahvaljuje Šapiću na inicijativi da se organizuje „Dan porodice“.

To je, kako je objasnio, potrebno da se razume da smo jedni drugima potrebni, da niko nije višak i da ne može reći „niko mi nije potreban, sam sam sebi dovoljan“.

Šapić je rekao da se manifestacija organizuje sa ciljem da se pokaže širi kontekst zajedništva naroda i da postoje tradicionalne vrednosti, „da ne odustajemo od naše prošlosti“ i da to bude promocija zajedništva našeg društva i šta su Beograd i Srbija.

On je naveo da je je sa patrijarhom razgovarao o mnogim stvarima, šta grad može da uradi i pomogne SPC i njenim svetinjama na području Beograda, ali i o drugim stvarima koje se tiču svakodnevnog života.

Oni mogu da računaju na svoj grad i raširene ruke što se nas tiče, na svaku saradnju i komunikaciju, poručio je Šapić.

Patrijarh Porfirije je, govoreći o saradnji, konstatovao da je gradonačelnik svojevrsni domaćin grada i da se „za sve radosti, ali i brige, obraćamo domaćinu“.

Nemamo brige, ali ima problema na kojima treba da radimo, ukazao je on, i precizirao da treba da se sredi Svetosavski plato, kao i saniraju crkve Svete Petke i Ružica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari