Episkop Bački: Mihajlović podržala Hertu Miler

Ostavite komentar


  1. Gospodo, svestenici, necete vi odlucivati koliko ce koja zena da radja dece. U SP crkvi, nazalost, vladaju lopovluk, nemoral, korupcija. Time se pozabavte, jer to sto se radi u SP crkvi je bruka i sramota

  2. Najveću diskriminaciju roditeljstva sprovodi upravo SPC koja ne dozvoljava mirskim (oženjenim) sveštenicima da budu birani za vladike, iako Novi Zavet izričito preporučuje da episkop treba da bude oženjen i blagosloven darom roditeljstva, a tako je i bilo tokom prvih vekova hrišćanstva – svi episkopi su bili porodični ljudi. Monaštvo je nastalo tek u 4. veku, a potpunu vlast u crkvenoj upravi je preuzelo tek nakon "Trulskog sabora" i od tada je na snazi diskriminacija oženjenog sveštentsva, koja na sramotu crkve traje do danas. Šta znači reći svešteniku da nije dostojan arhijerejskog čina zato što je oženjen i ima suprugu i decu? A naše vladike, koji su svi monasi, sprovode upravo takvu anti-porodičnu politiku, dok se na drugoj strani izdaju za nekakve branitelje porodičnih vrednosti. Apsurd!

  3. Vladika Irinej sa punim pravom kritikuje ekstremne pojedince i pojave koji, svesno ili nesvesno, vode ka zatiranju srpskog naroda. Svake godine nas je manje za jedan Sombor u kojem je postovani vladika zavrsio gimnaziju. "Krivi" smo za sopstvena krvoprolica braneci se od raznih porobljivaca. Neki bi voleli da ne postojimo ili da budemo sebicni. Nedopustivo je da je takvih i u vlasti. Jos je gore da ugoscavamo one koji nas "samaraju" u nasoj kuci. Protiv takvih pojava crkva mora da istupa energicno.

  4. Broj stanovnika u Srbiji se ne smanjuje samo zbog abortusa, vec i zbog toga sto svako ko moze bezi iz nje glavom bez obzira zbog takvih kao sto ste vi. A odlicno ste rasporedjeni. Ali jeste u pravu, ako ne bude Srba od koga cete da zivite? Uostalom, zasto uopste ima toliko abortusa? Majke odlucile da pobiju svoju decu tek tako? Da li su Herta Miler i Zorana Mihajlovic devedesetih blagosiljali Skorpione i druge ubice, vencavali Arkana i pevaljku, crtali karte Balkana, palili narod da krene za vodjom u ambis? Ko nam je iskopao taj ambis? Otkud mi u njemu? Imate li i neku konkretnu preporuku kojem ruskom duhovniku, ruskom psihologu, ruskom psihijatru ili nekom drugom ruskom muziku Zorana Mihajlovic moze da se obrati? Inace drago mi je da vidim da jos neko misli na decu osim Pahomija.

  5. Politicka korektnost episkopa u njegovom pokusaju da ne naljuti vladajucu stranku distancirajuci ministarku od njene stranke je gotovo smesna.Sad bi ministarka trebala religiozno korektno odgovoriti pa rastaviti episkopa od crkve i religije (predstaviti ga kao privatnu osobu) pa da postane tragikomedija.

  6. Najsmešnije je kad ovi što decu niti prave, niti (pored svog truda) rađaju, krenu da drobe o tome kako drugi to moraju da čine. Pa kad "apel ne urodi plodom" to neće biti stoga što su pozivi licemerni, nego zato što "su matere tvrde na ušima", možda i zlonamerne, ili daleko-bilo rade za sversbske dušmane, umesto da poslušaju šta zbori črnorizac i kažu "nisam planirala da podižem decu, al““ ako je za srbstvo!…"

  7. Gospodja Miler se zamerila jer se sluzi cinjenicama, tim vekovnim srpskim neprijateljem.

  8. Episkopi SPC imaju pravo na svoje mišljenje i nastupe u javnosti , ali i na KONKRETNE RADNjE u cilju pomaganja majkama sa troje i više dece, pogotovo onima koje imaju minimalne plate od 200 evra !! Da li SPC može da objavi sve aktivnosti u tom pravcu !! Da li SPC ima dečije vrtiće gde se BESPLATNO čuvaju deca, ako ih majka ima troje i više, ili ima mala primanja ??

  9. Da bi valjda podigli svoj poljuljani rejting u narodu, crkveni veledostojnici nas i dalje bombarduju svojim nesuvislim, ali popaljivim intervencijama! Kao da im nije dovoljno što su nas svojom iskrivljenom vizurom, već više puta u savremenoj istoriji dovodili u stanje usijane ostrašćenosti, koja se završavala krvoprolićem!
    Računajući na ostatke orijentalnog mentaliteta, koji je još uvek prisutan u manje razvijenim sredinama, sada su se frontalno oborili na ljudska prava u nadi da će srpski narod opet da nasedne.
    Pravo na abortus, u uslovima za koje je dobrim delom odgovorna baš ta crkva, je žalosna neminovnost. Ako im je već toliko stalo da u budućnosti napune svoje crkve novom generacijom gladnih, a bojišta bigotnnim samoubicama – neka odreše kesu pa neka svojim enormnim sredstvima podrže mlade porodice da se usude da imaju decu. Ili neka otvore vrata svojih manastira i puste na duhovnu slobodu sve one jadne žene koje su, omađijane njihovim perfidnim lažima, prihvatile monaški život kao jedini spas! Zar te jadne žene takođe nemaju dužnost da rađaju?
    Naši „srbujušči“ i duboko retrogadni dušebrižnici mogu slobodno da se uhvate pod-ruku sa hrvatskim, katoličkim sveštenstvom koje svojim delovanjem obezvređuje sve žrtve koje je hrvatski narod podneo kako bi se približio civilizacijskim tekovinama savremene Evrope. Ili je tačnije da kažemo da im je uzor vehabijska manjina u islamizovanim delovima Balkana?
    Kodjo Vangorski, srpski i ganski spisatelj.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.