Episkop Jerotej: Molimo se Bogu da nas umudri da damo priliku da o pitanju rudnika u Jadru reč daju stručnjaci 1Foto: SPC

Episkop šabački Jerotej pozvao je danas, povodom planiranog rudarenja litijuma u Jadru, na slogu u narodu, uzajamno ljudsko i patriotsko uvažavanje i poštovanje i poručio da je „Bog prirodu poverio da je poštujemo, čuvamo i negujemo kao najvredniji dar Božji, ali i da živimo od nje“.

„Svi mi koji živimo u Eparhiji šabačkoj, molimo za slogu u našem narodu, a naročito za ljudsko i patriotsko uvažavanje i poštovanje među svima“, naveo je Episkom šabački, odbacujući kao „lažni i tendenciozni stav“ da „Crrkva nije uz svoj verni narod“.

„Već nedeljama pojedine interesne grupe nastoje da unesu smutnju u narod, iznoseći potpuno lažni i tendenciozni stav da Crkva nije uz svoj verni narod, čak i da je protiv interesa naroda. Taj stav je koliko lažan, toliko i nemoguć, apsurdan zato što između Crkve i naroda ne postoji nikakva razlika“, istakao je šabački episkop u pisanom saopštenju prosleđenom medijima iz Informativne sluzbe Srpske pravoslavne crkve.

On je naveo da se „Crkva ne može stavljati na stranu ili poistovetiti ni sa jednom ideologijom, političkom strankom ili interesnom grupom“.

„Ne postoji nijedan, bilo čiji interes za koji Crkva može biti upotrebljena, odnosno zloupotrebljena. Gospod Hristos nije u svet došao zbog neke grupe ljudi ili jednog naroda, nego je u svet došao da bi se spasli svi ljudi, pravednici i grešnici, bez razlike“, istako je episkop Jerotej.

On je pozvao na mudrost, odgovornost i savesno promišljanje u slučaju planiranog rudarenja u Jadru.

„Bog nam je prirodu poverio da je poštujemo, čuvamo i negujemo kao najvredniji dar Božji, ali i da živimo od nje. Između ova dva principa neophodan je balans. Stoga se molimo Bogu da nas umudri da damo priliku da o pitanju rudnika u Jadru, pre svega, odgovorno i savesno, bez ideoloških predznaka i ciljeva, reč daju stručnjaci: rudarske i geološke, šumarske, agronomske i ekološke struke, hemičari i biolozi, stručnjaci za poslovnu, makro-ekonomiju i vojnu geografiju, demografi i pravnici, kako bi ovo pitanje bilo rešavano kao egzistencijalno, a ne da naše kuće, njive i polja, naše svetinje, crkve i manastiri, budu pretvoreni u politička i svaka druga poprišta“, poručio je on.

Tek kada budu utvrđeni objektivni i pouzdani naučni stavovi po svim navedenim parametrima, uz primenu mudrog principa “deset puta meri, jednom seci”, treba oprezno i bez žurbe pristupati donošenju odluka po ovakvim pitanjima, naglasio je u pisanoj izjavi episkop šabački Jerotej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari