EPK izazov za strane studente 1

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbedila je sredstva (43 miliona dinara) za uređenje saobraćajnica u okviru „Kampusa Univerziteta“ u Novom Sadu.

Posle dužeg niza godina ovo će biti prvo uređenje studentskog kampusa, a predviđeno je da se rekonstruišu sve saobraćajne površine. Pokrajina u ovom projektu učestvuje sa polovinom neophodnih sredstava, dok Grad Novi Sad obezbeđuje preostali deo novca. Gradski zvaničnici najavili su da će nakon rekonstrukcije „Kampus“ biti moderno opremljen.

Novosadski „Univerzitet“, jedan od najboljih u ovom delu Evrope, pohađa oko 60.000 studenata, dok je na njemu zaposleno oko 5.000 ljudi, a svaka generacija novih studenata, na svoj način, pozitivno je uticala na razvoj Novog Sada. Na ukupno 14 fakulteta izvodi se nastava iz 300 akreditovanih studijskih programa na nivou osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija, čiji su nosioci fakulteti i univerzitetski centri za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

Veliki broj studenata koji trenutno studiraju na „Univerzitetu“ u Novom Sadu dolazi iz inostranstva. U okviru „Erasmus Mundus“ programa Evropske unije koji se odnosi na razmenu studenata, nastavnika i saradnika u okviru mreža za razmenu, čije je član i novosadski „Univerzitet“, u Novom Sadu iz godine u godinu raste broj stranih studenata. Sa velikom sigurnošću se očekuje da će taj broj stranih studenata značajnije porasti u narednim godinama, a posebno tokom i posle 2021. godine kada će Novi Sad biti „Evropska prestonica kulture“. Verujemo da će ta titula na najbolji način promovisati Novi Sad i privući studente da jedan deo svog školovanja provedu upravo u gradu koji je nosilac ove titule.

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat „Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari