Svi reprezentativci Srbije osvojili priznanja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1Foto: Društvo matematičara Srbije

Društvo matematičara Srbije navelo je da su svi reprezentativci Srbije osvojili priznanja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

„Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (International Mathematical Olympiad – IMO), koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana u Batu (Velika Britanija), svih šest takmičara olimpijskog tima Republike Srbije, odabranih nakon nekoliko etapa matematičkih takmičenja, koja se održavaju u organizaciji Društva matematičara Srbije i Ministarstva prosvete, osvojili su značajna priznanja“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Stefan Šebez, Gvozden Lapčević, Mihailo Jančević i Novak Despotović, osvojili su srebrne medalje, dok se bronzanom medaljom okitio Strahinja Svrzić, učenik gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša. Pohvalom je nagrađen Stevan Radivojević, takođe učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

U zvaničnoj konkurenciji na ovom, najznačajnijem takmičenju za učenike srednjih škola, učestvovalo je 609 takmičara iz 109 zemalja iz celog sveta.

Rukovodioci IMO tima Republike Srbije bili su dr Miljan Knežević, Univerzitet u Beogradu – Matematički fakultet i Teodor von Burg, Matematička gimnazija, Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari