Prva u nizu malih hidroelektrana biće izgrađena na Banjskoj reci, kod Vranja, u koju će EPS uložiti 1,4 miliona evra, uz najavu da će biti puštena u pogon u septembru ove godine, rezultati su dogovora gradske uprave u Vranju i čelnika EPS-a.


Ta mala elektrana biće izgrađena u okviru sistema brane „Prvonek“ na Banjskoj reci u okolini Vranja, odakle se vodom snabdeva Vranje, sa perspektivom proširenja na opštine Bujanovac i Preševo.

Hidroelektrana „Prvonek“ imaće dva agregata snage od 100 i 800 kilovata i ova elektrana, čija će godišnja proizvodnja biti od 2,5 do tri miliona kilovat-sati, biće prva u nizu malih elektrana koje će u narednim godinama EPS izgraditi ili revitalizovati.

Godišnja proizvodnja iz HE je oko 10,5 milijardi kilovat-sati, a postoji potencijal za dodatnu proizvodnju od sedam milijardi kilovat-sati, od čega iz malih elektrana može dobiti oko 1,8 milijardi kilovat-sati električne energije.

Gotovo trećina godišnje proizvodnje EPS-a, što zavisi od hidroloških prilika, dolazi iz hidroelektrana, što predstavlja od 10 do 12 milijardi kilovat-sati čiste struje. Procene EPS-a su da postoji potencijal za proizvodnju još sedam milijardi kilovat-sati, a od toga čak 1,8 milijardi kilovat-sati moglo bi da se proizvodi iz malih HE. EPS planira da u revitalizaciju 17 starih i izgradnju 18 novih malih hidroelektrane, ukupne snage 80 megavata, uloži 80 miliona evra, saopštili su predstavnici EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari