Najbolji teniser sveta Novak Đoković i najbolji igrač u istoriji „belog sporta“ Švajcarac Rodžer Federer odmeriće snage u subotu u polufinalu US opena.

Publika u Njujorku će sigurno imati priliku da vidi najbolje što tenis pruža u petom ovosezonskom odmeravanju snaga starih znalaca u meču u kojem će obojica imati pregršt motiva da savladaju rivala. Pored činjenice da pobeda vodi u finale poslednjeg grend slema sezone, Đoković sigurno želi da savlada Federera i revanšira mu se za praktično jedini poraz u 2011. godini u polufinalu Rolan Garosa, budući da je finale u Sinsinatiju naš igrač predao Endiju Mareju pre kraja. S druge strane, Švajcarac želi da se osveti Novaku za tri poraza u ovoj godini, ali i za eliminaciju u polufinalu Otvorenog prvenstva SAD prošle sezone.

Federer je jedan od malobrojnih tenisera u ATP šampionatu protiv kojeg Đoković ima negativan skor (9-14). Od njih dvojice očekuje se neizvestan i težak meč sa puno direktnih udaraca i bez kalkulacija. O veličini susreta govori i 67 trofeja u vitrinama Švajcarca, odnosno 27 pehara u vlasništvu našeg tenisera, od toga čak devet ove sezone. Zato ne čudi izjava Švajcarca koji je rivalstvo sa Đokovićem apostrofirao kao najveći izazov u njegovoj karijeri.

– Jedva čekam duel sa Novakom. On je trenutno najveći teniski izazov, a ja sam za taj izazov spreman. Igram dobro i stvarno se radujem tom meču – istakao je Federer.

Đoković je u četvrtfinalu bio bolji od kolege iz nacionalnog tima Janka Tipsarevića koji mu je predao meč u četvrtom setu zbog povrede, pri vođstvu prvog tenisera sveta do 7:6, 6:7, 6:0 i 3:0. Ukoliko savlada Federera i plasira se u finale, Novak će se naći u istovetnoj situaciji kao i protekle sezone, budući da je borba za trofej odložena za ponedeljak zbog problema sa rasporedom koji je prouzrokovala kiša. Naime, kao i posle finala 2010. Đokovića već u petak očekuje polufinalni duel Dejvis kupa sa Argentinom u Beogradu.

– Nisam srećan zbog finala u ponedeljak jer sledećeg vikenda igramo polufinale Dejvis kupa. I prošle godine sam igrao u finalu Njujorka koje se završilo kasno u ponedeljak, u Srbiju sam stigao tek u sredu, a u petak je trebalo da igram. To je previše i ove godine – zaključio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari