Izraelski ministar Dan Meridor ocenio je juče kao „ozbiljnu i tešku“ najavu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će turski vojni brodovi ubuduće osiguravati pratnju turskim brodovima koji prevoze pomoć za stanovništvo Pojasa Gaze.

„Te izjave su ozbiljne i teške, ali mi ne želimo da ulazimo u tu polemiku“, izjavio je izraelski ministar državnom radiju. „Bolje je ćutati i čekati, nije u interesu da pogoršavamo situaciju time što ćemo uzvraćati (verbalne) napade“, dodao je on.

On je međutim, napomenuo da bi „Turska prekršila međunarodno pravo“ ako bi silom pokušala da probije pomorsku blokadu koju su izraelske vlasti nametnule Pojasu Gaze imajući u vidu da je komisija Ujedinjenih nacija utvrdila „legitimnost“ te blokade. Turski premijer izjavio je sinoć da će njegova zemlja ubuduće uz pomoć ratnih brodova obezbeđivati turske brodove koji putuju u Pojas Gaze. U izjavi za katarsku Al Džaziru, Erdogan je takode kazao da je Turska preduzela korake kako bi se sprečilo da Izrael jednostrano iskorišćava prirodne resurse u istočnom Mediteranu.

Erdogan je to izjavio u jeku tenzija između dve zemlje koje su se zaoštrile nakon što je Izrael odbio da se izvini za napad svojih komandosa na humanitarni konvoj kada je prošle godine u međunarodnim vodama Mediterana poginulo devet turskih državljana. Turska je prošle sedmice obustavila vojne sporazume s Izraelom i proterala izraelskog ambasadora iz Ankare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari